Svako jutro jedno jaje, poznata je narodna uzrečica, no posljednjih su godinamnogi nutricionisti upozoravali na to kako nije dobro svaki dan jesti jaja zbog kolesterola i rizika od srčanih bolesti.
Tri, šest, pa deset
No, znanstvenici s New Zealand Heart Foundation u siječnju su objavili istraživanje “Jaja i srce” u kojoj su naveli kako je svima, pa čak i onima koji imaju rizik od oboljenja od srčanih bolesti dozvoljeno jesti čak šest jaja tjedno, iako se do nedavno preporučilo jesti samo tri jaja tjedno.
Također, jedna je naša uvažena nutricionistica gostujući na nacionalnoj televiziji rekla kako je tu granicu od šest zapravo moguće pomaknuti i na deset jaja tjedno. Ipak, nemojmo pretjerivati.
Dio su zdrave prehrane
U istraživanju stoji kako kako jaja sadrže protein e, karotenoid e, vitamin D, vitamina B12, selen i kolin te se zbog toga preporučuju jesti kao dio zdrave prehrane.
Prema tome, znanstvenici su u svom istraživanju naveli kako nema konkretnih dokaza da je često konzumiranje jaja povezano s visokim kolesterolom, odnosno da nema potrebe za ustručavanjem i restrikcijom konzumiranja jaja samo tri puta tjedno. Novo istraživanje je pokazalo kako se zdravi ljudi ne moraju ustručavati jesti jaja koliko im odgovara.
Neki mitovi nisu istiniti
Jaja sadrže kolesterol, oko 186 mg po jaju, no kolesterol koji sadrže jaja neće znatno utjecati na povećanje kolesterola u krvi osobe tako da se slobodno možete držati one stare "Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje".
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....