Rum je desetljećima sastojak mnogih kolača, torti i koktela, no čini se da smo u posljednje vrijeme zaboravili na to. Zašto ga ne biste ponovno iskoristili? Ovi pijani recepti će vas potaknuti da poprskate malo ruma u svoje omiljene kolače i napitke. I vjerujte nam, jako će vam se svidjeti.
Čokoladne rum loptice
Sastojci
- 1 čajna žličica granula instant kave
- 60 ml tamnog ruma, zagrijanog
- 110 grama krem sira, omekšalog
- 130 grama šećera u prahu
- 100 grama mljevenih badema
- 85 grama čokolade, otopljene
- 8 keksića, sitno izmrvljenih
Priprema
1. Otopite kavu u toplom rumu. Izmiješajte krem sir, šećer u prahu, bademe te rum i kavu dok se ne sjedine. Umiješajte otopljenu čokoladu. Stavite smjesu u hladnjak dok ne postane dovoljno čvrsta za oblikovanje, oko 1 sat.
2. Oblikujte smjesu u kuglice promjera oko tri centimetra pa ih uvaljate u mljevene kekse. Spremne su za uživanje.
3. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.
Voćni kolač s rumom
Sastojci
- 100 grama brašna
- 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice soli
- 230 grama nasjeckanih oraha
- 220 grama datulja bez koštica, nasjeckanih
- 140 grama višanja, prepolovljenih
- 130 grama sušenog manga, nasjeckanog
- 3 velika jaja
- 150 grama smeđeg šećera
- 225 ml začinjenog ruma
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 150°C. Pripremite manjih pleh ili ako imate kalup za kruh. Na njega stavite papir za pečenje, ali tako da krajevi prelaze rub.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte orahe, datulje, višnje i mango. U maloj posudi umutite jaja, smeđi šećer i 110 ml ruma dok se ne sjedine pa dodajte u mješavinu voća.
3. Prebacite u pripremljen pleh. Pecite dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista od sat do sat i pol. Ohladite na rešetki 20 minuta.
4. Preostalim rumom polako prelijte kolač i pustite da se potpuno ohladi. Čvrsto zamotajte i pohranite na hladnom i suhom mjestu preko noći.
Piña Colada
Sastojci
- 600 ml soka od ananasa
- 450 ml kreme od kokosa
- 350 ml svijetlog ruma
- 20-ak kockica leda
- 5-6 kriški ananasa
Priprema
1. U velikom vrču pomiješajte sok od ananasa, kremu od kokosa i rum. Mješavinu stavite u hladnjak i pustite da se ohladi.
2. Za svako posluživanje dodajte 225 ml mješavine s rumom i nekoliko kockica leda u blender. Blendajte dok mješavina ne postane glatko. Ulijte u ohlađenu čašu i dodajte krišku ananasa. Uživajte!
Glazirani kolač od ruma
Sastojci
- 225 grama maslaca, omekšalog
- 400 grama smeđeg šećera
- 5 velikih jaja, sobne temperature
- 80 ml ruma za kolače
- 2 čajne žličice ekstratka vanilije
- 450 grama oštrog brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 1/2 čajne žličice soli
- 110 ml mlijeka
Glazura
- 100 grama šećera
- 60 grama maslaca
- 2 čajne žličice vode
- 2 čajne žličice ruma
- 60 grama nasjeckanih pekan oraha, tostiranih
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite dva kalupa za kruh.
2. U velikoj zdjeli umutite maslac i smeđi šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti, 5-7 minuta. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro istucite pjenjačom nakon svakog dodavanja. Umutite rum i vaniliju.
3. U drugoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Zatim dodajte u nju smjesu maslaca, šećera, ruma i vanilije naizmjence s mlijekom i dobro istucite pjenjačom nakon svakog dodavanja.
4. Prebacite tijesto u pripremljene kalupe. Pecite dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, 45-50 minuta. Ohladite u posudama 10 minuta, a zatim ih izvadite iz kalupa da se u potpunosti ohlade.
5. Za to vrijeme u malom loncu pomiješajte šećer, maslac, vodu i rum. Pustite da prokuha, maknite s vatre i prelijte preko toplih kolača. Pospite pekan orasima i pustite da se kolače ohladi.
Kava s rumom
Sastojci
- 110 ml vruće crne kave
- 2 čajne žličice šećera
- 30 ml zlatnog ruma
- 30 ml tamnog ruma
- 1 štapić cimeta
- 1 druga traka narančine kore
- vrhnje za šlag, za ukras
- prstohvat naribane čokolade, za ukras
Priprema
U čaši promiješajte kavu i šećer dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte oba ruma, cimet i trakicu narančine korice. Ukrasite šlagom i čokoladom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....