Slatka i gorka naranča, limun, mandarina, grejp, limeta...
Agrumi - svježi, u sokovima, marmeladama ili jelima imaju intenzivan miris zbog flavonoida i limonoida. Sadrže limunsku kiselinu i velike količine vitamina C. I dok ih općenito povezujemo uz vitamin C, sadrže brojne korisne tvari poput drugih vitamina: folata, vitamina B1, B2, B3, B6, pantotenske kiseline, te mineralnih tvari: kalija, kalcija, fosfora, magnezija i bakra. Upravo raznolik, a istodobno jedinstven sastav agruma pridonosi zaštiti od mnogih kroničnih bolesti.
Agrumi obiluju i vlaknima, topivim i netopivim. Kada jedemo naranče ili mandarine, njihova topiva vlakna snižavaju masnoće u krvi, a netopiva snižavaju kolesterol i potiču rad crijeva.
Berislava Picek u Zdravoj kuhaoni donosi vam recepte s agrumima, a ovo su njezini recepti za džem.
DŽEM OD MANDARINA
Sastojci:
- 1 kg mandarina
- korica 2 mandarine
- korica 2 limuna
- 2 žlice meda
- 5 žlica smeđeg šećera
- 0,5 dl rakije medice
Priprema:
- Mandarine preko noći namačite u vodi u kojoj je otopljena soda bikarbona.
- Ogulite ih, stavite kuhati, od toga dvije ostavite s korom i kuhajte 15 minuta.
- Ocijedite, nasjeckajte i kuhajte s dodacima dok se tekućina ne ukuha.
- Izblendajte i još malo prokuhajte.
- Stavite u vruće staklenke i sterilizirajte.
DŽEM OD NARANČA
Sastojci:
- 1 kg naranči + 2 naranče za sok
- 10 dag svježeg korijena đumbira
- 50 dag šećera
- 1 žlica želina
Priprema:
- Iscijedite sok dviju naranči.
- Preostale naranče ogulite pa koru narežite na tanke trakice i prokuhajte ih u vodi.
- Ocijedite pa dodajte sok, čisto meso naranče, šećer, iscijeđeni đumbirov sok i kuhajte dok se sve ne ukuha.
- Stavite u staklenke i sterilizirajte.
U koje još recepte Berislava dodaje agrume, pročitajte u novoj Viti.
Nemojte propustiti: novi broj Vite, magazina za ljepotu i zdrav život, izlazi u četvrtak 22. studenoga, a paket Jutarnji list + Vita košta samo 14 kuna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....