SHUTTERSTOCK
Sve u jednom

Recept za hladnije dane: salata koja će oduševiti vaše nepce, ali i probavni sustav, srce, oči i imunitet

Mnoštvo vitamina i minerala na tanjuru


Možda i vama na riječ salata prvo padne na pamet posuda puna zelenila, međutim, posebno se u ovo jesensko i hladnije vrijeme možemo poigrati s raznim bojama i varijacijama ovog obroka koji uopće ne mora biti jednoličan. Dapače, sad je prava prilika da svoj organizam dodatno osnažite uz toplu verziju salate obogaćenu raznima namirnicama karakterističnim za jesensko razdoblje. Predlažemo da salati dodate sljedeće sastojke:

  • 1 manja butternut tikva
  • 2 jabuke, nasjeckane
  • pola glavice crvenog luka nasjeckanog
  • 90 g kelja pupčara, nasjeckano
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 30 g izmrvljenog kozjeg sira
  • 1/4 žličice kardamoma
  • Sjeckani peršin (prema želji kao ukras)
  • Sol i crni papar po ukusu

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.

2. Butternut tikvu ogulite, prerežite na pola i izvadite sjemenke. Nasjeckajte je na komadiće.

3. Narežite jabuke na komadiće, a kelj pupčar na četvrtine.

4. U posudi pomiješajte tikvu, jabuke, kelj pupčar, luk, kokosovo ulje, kardamom, sol i papar, a možete dodati i ostale začine prema želji.

5. Smjesu stavite na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje i pecite 45 minuta.

6. Kad je salata gotova, izvadite je i ostavite da se ohladi oko pet minuta.

7. Poslužite je na tanjur, a na vrh pospite kozjim sirom i ukrasite peršinom.

Nutritivno bogatstvo

Sastojci ove salate ne samo da su ukusni, već djeluju blagotvorno na naše tijelo pružajući mu mnoštvo vitamina i minerala te ga štite od mnogih bolesti.

  • Butternut tikva poznata i kao muškatna tikva obiluje vlaknima koja potiču potiču zdravlje probavnog sustava. Obiluje i brojnim vitaminima poput A i C koji podržavaju zdravlje očiju i imunosnu funkciju, mineralima te omega-3 masnim kiselinama protuupalnog djelovanja. Njezino redovno konzumiranje može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola.
  • Kelj pupčar (prokulice) hranjivo je povrće bogato vitaminima A, B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale poput kalija, željeza, magnezija, mangana, bakra i kalcija. Prokulice su poznate po svojim spojevima koji se bore protiv raka poput glukozinolata i pomažu u poboljšanju zdravlja srca snižavanjem upale i razine kolesterola.
  • Jabuke su bogate vlaknima, osobito pektinom, koji podržava zdravlje probavnog sustava. Također, jabuke su bogate antioksidansima poput kvercetina, koji mogu smanjiti upalu i poboljšati zdravlje srca.
  • Crveni luk također sadrži kvercetin, antioksidans koji pomaže smanjiti upalu i podržava zdravlje srca, a ima i antibakterijska svojstva i dobar je izvor vitamina C koji potiče rad imunosnog sustava.
  • Kokosovo ulje ima visok udio triglicerida srednjeg lanca, koji mogu pružiti brzi izvor energije i mogu potaknuti metabolizam. Također ima antibakterijska i antifungalna svojstva, podržavajući zdravlje kože i imunitet.
  • Kozji sir je lakše probavljiv od kravljeg sira i bogat je proteinima, kalcijem i zdravim mastima, a sadrži i probiotike koji podržavaju zdravlje crijeva i probavu.
  • Sušeni plodovi kardamoma imaju osvježavajuć limunasti okus koji podsjeća na eukaliptus. Kardamom je začin s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, može pomoći u poboljšanju probave, a podržava i zdravlje srca. Koristi se i za zubobolju, infekcije desni, prehladu, grlobolju, kašalj te upalu dišnih puteva i očnih kapaka.

Linker
17. listopad 2024 12:02