SHUTTERSTOCK
super recepti

Posegnite za jednim od ključnih nutrijenata i zaštitite srce na najlakši mogući način!

Kardiovaskularne bolesti su i dalje vodeći javnozdravstveni problem u svijetu i u Hrvatskoj


O dobrobitima redovite tjelesne aktivnosti, uravnotežene, što manje prerađene hrane te brizi o mentalnom zdravlju informiramo se gotovo svakodnevno, no koliko nas doista napisano potiče na promjenu životnog stila? U idealnim okolnostima, prevencija bi trebala zauzimati važno mjesto u našim životima, međutim, prava je istina da se na spomenuto najčešće odlučujemo onda kada smo već narušenog zdravlja ili smo u velikom riziku od toga.

image
SHUTTERSTOCK

Malim koracima do uspjeha

Riječ promjena prirodno u nama budi nelagodu, odnosno tjera nas da izlazimo iz svoje zone udobnosti u nešto novo. Ipak, ovaj je korak važan, a posebno kad je u pitanju promjena prehrane. Važno je započeti s malim prilagodbama koje će s vremenom postati potpuno normalne, a idealni početak za to je naš prvi obrok u danu - doručak.

Omega-3 masne kiseline ključne za zdravlje srca

Uključivanjem omega-3 masnih kiselina u doručak, a potom i u ostale obroke tijekom dana možemo puno toga učiniti za zdravlje srca, naš najvažniji mišić koji neumorno radi i odgovoran je za iznimno važnu funkciju u tijelu, pumpanje krvi. Desna strana srca pumpa krv u pluća i obogaćuje kisikom, dok lijeva pumpa krv u ostale dijelove tijela. Da bi taj proces funkcionirao besprijekorno, potrebno je pobrinuti se o zdravlju ovog organa, a u tome mogu pomoći spomenute omega-3 masne kiseline koje djeluju protuupalno, reguliraju razinu kolesterola i triglicerida te smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Osim toga, dnevni unos ovih esencijalnih kiselina također povoljno djeluje na zdravlje mozga i kognitivnih sposobnosti te na naš organ vida, oči. Suprotno tome, nedostatak omega-3 masnih kiselina može dovesti do neželjenih stanja poput kroničnih upala i artritisa, povišenih triglicerida, suhih očiju, kroničnog umora, suhe i iritirane kože, ispadanja kose i depresije. Stoga, nije ni čudo što ove kiseline često nazivamo i gorivom za srce jer, navode istraživanja, smanjuju rizik od srčanih oboljenja za čak 30 posto kod onih osoba koje ih redovito konzumiraju.

image
SHUTTERSTOCK

Gdje ih nalazimo

Razlikujemo 11 vrsta omega-3 masnih kiselina, međutim za naše su zdravlje najvažnije alfa-linolenska kiselina (ALA) te eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) kiselina.

ALA esencijalna omega-3 masna kiselina ključna je za ljudsko zdravlje, međutim, tijelo je ne može sintetizirati pa se mora unijeti prehranom i to kroz namirnice biljnog podrijetla poput:

  • sjemenki lana,
  • oraha,
  • chia sjemenki,
  • lješnjaka,
  • biljnih ulja
  • zelenog lisnatog povrća (kelje, špinat)

Također, jedan od pokazatelja rizika za kardiovaskularno zdravlje je povišeni LDL kolesterol, poznatiji i kao loš kolesterol, a alfa-linolenska kiselina (ALA) pridonosi njegovom smanjenju.

EPA i DHA kiseline se obično nalaze u masnoj ribi i morskim izvorima. Redovito konzumiranje ribe bogate ovim kiselinama, poput lososa i skuše, može pomoći u očuvanju mentalnih funkcija i smanjenju rizika od depresije i anksioznosti. Europska agencija za sigurnost hrane navodi da je unos od 250 mg EPH i DHA dnevno, dovoljan je za održavanje normalne funkcije srca.

image
SHUTTERSTOCK

Kako ukomponirati omega-3 u svoj dan

U svojoj svakodnevici, važno je planirati obroke kako biste sa sigurnošću znali da ste tijelu pružili sve potrebne nutrijente za zdravlje, među kojima i omega-3, a navodimo i nekoliko ideja:

  • Obične jogurte obogatite chia ili lanenim sjemenkama
  • Proteinski kruh obogatite zdravim namazom
  • Nezdrave grickalice tijekom dana zamijenite orasima
  • Jedite ribu poput lososa, skuše, sardine, pastrve ili tune koje su bogate EPA i DHA masnim kiselinama i začinite ih uljima (ALA).

Recepti koje morate probati

Isprobajte jednostavne, ukusne recepte poput jesenske salate ili lososa kako biste se uvjerili da briga o srcu ne mora biti naporna već štoviše, maštovita i jednostavna.

Jesenska salata od kvinoje i slanutka

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci za dva serviranja:

  • 80 g kvinoje
  • 150 g baby špinata
  • 1 paprika
  • 200 g slanutka
  • 50 g nara
  • pola krastavca
  • 2-3 žlice ulja
  • sok od polovice iscijeđenog limuna
  • sol i papar
  • začini po izboru

Priprema:

  1. Pripremite kvinoju prema uputama na pakiranju, ocijedite i ostavite da se ohladi.
  2. Papriku i krastavac sitno narežite i dodajte u zdjelu s baby špinatom, slanutkom i sjemenkama nara.
  3. Dodajte kvinoju i dobro promiješajte.
  4. Podijelite salatu na dva tanjura.
  5. Začinite limunovim sokom, uljem, soli, paprom i začinskim biljem. Uživajte u obroku!

Losos s batatom i brokulom

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci za četiri serviranja:

  • 40 g namaza
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 2 srednja slatka krumpira (batata), oguljena i narezana na kockice
  • 4 žličice ulja
  • sol i papar
  • 400 g cvjetova brokule
  • 400 g fileta lososa
  • 50 g izmrvljenog feta sira (prema želji)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Obložite veliki lim za pečenje papirom za pečenje.
  2. Pomiješajte omekšali Omegol namaz i čili u prahu u maloj posudi. Ostavite sa strane.
  3. Pomiješajte batat s dvije žličice ulja, soli i papra u zasebnoj posudi. Rasporedite po pripremljenom limu za pečenje. Pecite 15 minuta.
  4. U međuvremenu, pomiješajte brokulu s preostale dvije žličice ulja, malo soli i papra u istoj posudi. Izvadite lim za pečenje iz pećnice. Posložite losos na sredinu protvana i rasporedite brokulu sa svake strane, među slatke krumpire. Pripremljenu smjesu od Omegol namaza i čilija stavite preko lososa. Pecite dok slatki krumpir ne omekša i dok se losos ne omekša i poprimi zlaćanu boju.
  5. Podijelite losos, batat i brokulu na četiri tanjura i pospite feta sirom i uživajte!

Za dodatne ideje kako uključiti omegu-3, inspirirajte se uz Omegol recepte.

image
SHUTTERSTOCK

Omegol proizvodi su bogati omega-3 masnom kiselinom (ALA) koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi i sadrže vitamin E koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Cijela Omegol linija nosi europsku oznaku V lable, što znači da je pogodan i za vegane i druge osobe koje izbjegavaju namirnice životinjskog porijekla.

Omegol B1 namaz je kremast i lagano maziv te s 59 posto masti, sa smanjenim udjelom masti. Obogaćen je ALA omega-3 masnom kiselinom, koja doprinosi održavanju razine kolesterola u krvi. Sadrži vitamin E koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa te vitamin B1 koji doprinosi normalnoj funkciji srca.

Omegol ulje je bogato omega-3 masnom kiselinom, alfa-linolenskom kiselinom (ALA), koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Prirodan je izvor vitamina E koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji sa Zvijezdom

Linker
02. listopad 2024 14:04