SHUTTERSTOCK
Čuvanje namirnica

Ovo je najopasnija hrana u hladnjaku, može biti puna patogena iako ne možete ni vidjeti ni namirisati da ne valja

Najvjerojatniji krivci za trovanje hranom mogu biti visokoproteinske namirnice


Hrana u hladnjaku zaštićena je od kvarenja do neke mjere, ali to ne znači da možete bezbrižno pojesti kuhanu rižu staru tri dana, salatu koju niste dobro oprali ili namirnicu kojoj je prošao rok trajanja. Svaka hrana potencijalno može dovesti do trovanja i važno je razumjeti razinu tog rizika, upozoravaju stručnjaci.

Neke kategorije hrane u startu zaslužuju dodatnu brigu pri čuvanju. Najvjerojatniji krivci za trovanje hranom mogu biti visokoproteinske namirnice poput mesa, ribe, mlijeka, sira i jaja, jer se na njima patogeni lako razmnožavaju, rekao je Matt Taylor, savjetnik za hranu u Nacionalnoj sanitarnoj zakladi (NSF), neprofitnoj američkoj organizaciji koja razvija i certificira standarde za sigurnost hrane. Posebno bi trebalo obratiti pažnju na dimljenu ribu, nepasterizirano mlijeko i proizvode od njega, a brigu izazivaju i proizvodi „spremni za jelo”, odnosno mesne delikatese narezane na pultu. Patogeni mogu kontaminirati i svježe proizvode, uključujući gljive, kao i pakirane salate i klice. Većinu svježih proizvoda prije pripreme i jela valja oprati i izribati prikladnom četkom, a i nju treba očistiti i dezinficirati poslije svake upotrebe.


Oprez s kuhanom hranom

I kuhana jela mogu skrivati opasnost, tu se u prvom redu spominje riža. Ona, naime može sadržavati spore bakterije Bacillus cereus koje mogu predstavljati prijetnju i nakon što je riža skuhana, pogotovo ako s njom ne postupamo ispravno.

- Riža nikada ne bi trebala stajati na sobnoj temperaturi. Stavite je u hladnjak i pojedite u roku od 24 sata - savjetuje liječnik obiteljske medicine dr. Daniel Atkinson. Česta je zabluda da će riža koja nije sigurna za jelo pokazivati uočljive znakove neispravnosti, poput plijesni ili neobičnog mirisa, ali to se ne događa uvijek.

Riža iz restorana za van može imati još više potencijala za nanošenje štete. Aditivi i začini u njoj mogu prikriti znakove kvarenja, a ne možemo znati ni kako i koliko dugo je bila čuvana prije narudžbe. Zbog toga njene ostatke nikada ne treba čuvati za kasnije.


Ako dobro miriši, ne znači da je jelo sigurno

Zanimljivo je da velik dio štetnih bakterija, poput salmonele i listerije, svojim djelovanjem ne utječe na miris, okus ili izgled hrane. Neke bakterije mogu evidentno pokvariti organoleptička svojstva namirnice, no druge je mogu kontaminirati neprimjetno.

- Hlađenje je praktičan način čuvanja, no nije potpuno siguran. Ono će usporiti rast bakterija, ali ga neće zaustaviti. Ipak, vrlo je važno održavati odgovarajuću temperaturu u hladnjaku, jer više temperature mogu olakšati rast patogena, a time i povećati rizik od bolesti - rekao je mikrobiolog Dennis D‘Amico, profesor na Sveučilištu Connecticut. Preporučena temperatura hlađenja je od 2°C do 4°C, no studije su pokazale da je prosječna temperatura potrošačkog hladnjaka bliža 7 stupnjeva Celzija.


Nekad su dovoljna dva sata

Imate li naviku napola pojedenu zdjelu ili konzervu hrane samo staviti izravno u hladnjak, razmislite o tome, jer to je ozbiljna pogreška. U nepokrivenoj hrani lako se razvijaju mikroorganizmi, a i lako se iz nje šire, budući da se zrak u hladnjaku neprestano kreće te se bakterijske spore mogu prenositi na drugu hranu. Ako pak imate običaj nakon jela sjediti neko vrijeme za stolom, ipak nemojte zaboraviti da nepojedenu hranu treba brzo ohladiti.

- Bakterije su uvijek u pokretu te se u kvarljivoj hrani kao što je meso, jaja, salate, narezano voće i složenci mogu razviti za samo dva sata - rekla je Mitzi Baum iz neprofitne organizacije Stop Foodborne Illness (Zaustavite bolesti izazvane hranom). Ozbiljno shvatite i vijesti o povlačenju neke namirnice iz prodaje, takvu hranu odmah uklonite iz svog doma.

Činjenica je da većina ljudi baca previše hrane, no kada je u pitanju zdravlje oko toga ne treba dvojiti - ako niste sigurni koliko dugo je hrana u hladnjaku, bacite je, kaže Matt Taylor iz NSF-a. No, kako biste spriječili bacanje hrane u budućnosti malo se aktivirajte i počnite obilježavati hranu koju čuvate. Na ljepljivu traku napišite naziv namirnice ili jela i datum spremanja, pa je nalijepite na posudu. Uvijek pregledavajte etikete na kupovnoj hrani kako biste provjerili rok trajanja, kao i upute za posluživanje i sigurno čuvanje. I tada se disciplinirajte i planirajte obroke po redu. Tako ćete povećati svoju sigurnost i sigurnost ukućana i smanjiti bacanje hrane.

25. veljača 2025 12:01