Nakon napornog dana na poslu, zadnje što želimo je kuhati satima i pripremati razna jela. Nedostaje nam i ideja i energije. Međutim, tijelo traži svoje pa obično posegnemo za prerađenom hranom ili naručivanjem. Imamo odlično rješenje za vas. Obroci od samo nekoliko sastojaka koje ćete brzo pripremiti i u koje ćete se zaljubiti.
Gljive s njokima
Sastojci
- 450 grama gljiva
- 2 srednje ljutike
- 450 grama svježih ili smrznutih njoka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- nekoliko listova svježeg timijana (po želji)
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
2. Narežite gljive i ljutiku te stavite na pleh za pečenje. Dodajte njoke. Prelijte maslinovim uljem, solju i crnim paprom. Dobro promiješajte da se sjedini.
3. Njoke i gljive raširite ravnomjerno po plehu.
4. Pecite 15-20 minuta, povremeno miješajući sastojke.
5. Možete dodati timijan i spremno je za posluživanje. Dobar tek!
Piletina s humusom
Sastojci
- Sprej za kuhanje
- 900 grama pilećih prsa bez kostiju i kože
- 1 čajna žličica soli
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- 60 grama humusa
- 1/2 čajne žličice dimljene paprike
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a pleh za pečenje namastite sprejem za kuhanje.
2. Osušite piletinu papirnatim ručnikom, a zatim začinite soli i paprom.
3. Pileća prsa rasporedite u jednom sloju na pripremljenom plehu. Pileća prsa premažite humusom u tankom sloju ravnomjerno. Po humusu pospite papriku.
4. Pecite dok piletina ne bude pečena, oko 20 minuta.
5. Isključite pećnicu, ali ostavite pleh u njoj još tri minute, dok humus ne bude suh na dodir i porumeni.
6. Spremno je za serviranje!
Špagete od tikvica s pestom i jajem
Sastojci
- 2 žlice maslinovo ulje
- 1 tikvica srednje veličine, spiralizirana, ili 200 grama rezanaca od tikvica kupljenih u trgovini
- 1 žlica pesta
- 1 veliko jaje
- sol
- papar
Priprema
Ako ne možete kupiti rezance od tikvica, možete ih pripremiti pomoću guljača ili malog ručnog spiralizatora. U videu možete pronaći opciju koja vam najviše odgovora.
1. Zagrijte jednu žlicu ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte rezance od tikvica i pirjajte dok ne omekšaju, oko dvije minute. Dodajte pesto i miješajte dok rezanci nisu prekriveni njime. Prebacite rezance na tanjur.
2. Zagrijte preostalu žlicu ulja u tavi. Dodajte jaje, začinite solju i paprom te pecite dok rubovi ne dobiju bijelu boju, oko 1 minutu. Pokrijte i pecite dok se žumanjak ne stegne, 2 do 3 minute.
3. Nakon što je jaje ispečeno, stavite ga na vrh špageta od tikvica. Spremno je za posluživanje.
Salata od prokulica i leće
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 300 grama nasjeckanih prokulica
- 400 grama skuhanih leća
- 3 žlice umaka od sezama
Priprema
1. Zagrijte jednoj žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte prokulice te kuhajte dok ne omekšaju i lagano porumene, 4-5 minuta.
2. Dodajte leću i kuhajte dok se ne zagrije, 1- 2 minute. Prelijte s tri žlice umaka od sezama.
3. Spremno za posluživanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....