Prehrambeni "snagator" iz porodice kupusnjača je kelj. Bogat je mineralima, posebno manganom, kalcijem, željezom i magnezijem. Izvrstan je izvor vitamina K i C (u 100 grama svježe biljke ima čak 120 miligrama vitamina C, što je manje-više dvostruki preporučeni unos), dobar izvor vitamina B skupine, sadrži vitamin A, bogat je flavonoidima kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin itd. U svemu imamo i malo sreće, jer je svježi kelj dostupan uglavnom cijele godine, a sezona mu je na vrhuncu od kasne jeseni do početka proljeća pa ga možemo imati često na jelovniku.
I kuhan obiluje vitaminom C
Poznato je preventivno djelovanje kelja protiv raka, antioksidativno djelovanje protiv slobodnih radikala, karotenoidi i vitamin A smanjuju rizik od razvoja sive mrene, a i pojačavaju rad imunosnog sustava. Treba istaknuti da vitamin A pomaže u borbi protiv virusnih infekcija, a važan je i za održavanje epitelnih i mukoznih tkiva u plućima i drugim dijelovima dišnog sustava za koja se smatra da su na udaru koronavirusa. I nakon kuhanja u kelju ostaje značajna količina vitamina C (u 100 grama ima 41 miligram ovog vitamina), pa ćemo uključivanjem kelja u prehranu, među ostalim, učiniti dobro za naše žile, za smanjenje upala i mogućnost pojave prehlada.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....