U ovoj kuhinji brzo se svi opuste jer neodoljivo podsjeća na maminu...
 Snimio: Darko Tomaš/Hanza Media
Danas kuham...

Kulinarske radionice mjesta su gdje se rađaju prave ljubavi

U posljednjih nekoliko godina Zagreb je doživio pravi procvat gastronomije, ne samo u obliku sve kvalitetnije ponude restorana i barova, nego i raznovrsnih događanja povezanih s hranom. Slično je, vjerujemo, i u drugim većim gradovima.

Kako ne bi ispalo da samo volimo jesti, važno je istaknuti da je zagrebačka gastro scena bogatija i za nekoliko mjesta na kojima entuzijasti u kuhinji mogu naučiti kako pripremiti sve od sarme pa do različitih egzotičnih jela.

Znatiželjni ljubitelji hrane

Jedno od takvih mjesta je i Centar za kulturu prehrane u Nazorovoj 18 u blizini zagrebačkog Britanca gdje zajedno s još nekolicinom znatiželjnih ljubitelja dobrog zalogaja možete naučiti brojne kulinarske vještine.

Radionice u Centru koji vodi Vanja Varga vole pohađati parovi koji dijele zanimanje za hranu, grupice prijatelja koje svojim čavrljanjem satove kuhanja pretvore u ležerno druženje te pojedinci poput mene koji uvijek žele isprobati i naučiti nešto novo.

Snimio: Darko Tomaš/Hanza Media
Ovo mi nije prva radionica kod Andree Cukrov, a sasvim sigurno nije ni posljednja. Način na koji ona objašnjava 'male tajne velikih majstora' toliko su pitke da ih odmah poželim isprobati u trenutku kad se vratim u svoju kuhinju.

Jedna od "učiteljica" u Centru je naša nova kolumnistica Andrea Cukrov koja vodi početnički tečaj kuhanja i slastičarstva te svoje vjerne učenike redovito počasti i pokojom radionicom talijanske kuhinje s kojim ju veže posebna ljubav. Upravo sam tu radionicu odabrala za svoj nedavni posjet Centru.

Na meniju je bila bogata toskanska juha zvana ribollita, hrskavi crostini, talijansko jelo od teleće koljenice osso buco, rižoto na milanski i panna cotta za slatki završetak naše talijanske gozbe.

Andrea nas je dočekala sa spremnim pregačama, opisala nam što ćemo kuhati i ostatku grupe pojasnila zašto će im se oko nogu motati naš fotograf Darko dok u grupicama rade na zadanim receptima.

Snimio: Darko Tomaš/Hanza Media
Ovakve radionice mjesta su na kojima se uz zabavu i strast dobro zabavlja i uči. Dokaz su i ovi mladi ljudi koji s partnerom ili prijateljima istražuju svijet gastronomije.

Atmosfera u kuhinji Centra, koja podsjeća na maminu kuhinju, brzo se pretvorila u šumu pitanja i Andreinih spremnih odgovora, letećih povijesnih činjenica, savjeta u kojim se mesnicama može nabaviti kvalitetno meso te užurbanih sudionika koji su se uhvatili sjeckanja i štednjaka, nesmetani povremenim blicanjem fotoaparata.

Vrijeme za kušanje

Na kraju dvoiposatne radionice, zajedno smo kušali plodove svoga rada, od predjela do deserta, uz komentiranje najdražeg recepta i polagano pospremanje kuhinje. Kako su nas srdačno dočekale, tako su nas Andrea i Vanja i ispratile, s osmijehom i obećanjem da spremaju još gomilu radionica u budućnosti, nešto za svaki gušt.

Snimio: Darko Tomaš/Hanza Media
Svi pričaju o osso bucu kao vrhunskom specijalitetu, a ako ste poželjeli pripremiti ga kao u najboljem restoranu - stiže recept.

Ostavljamo vas s receptim za osso buco i rižoto sa šafranom kao idealnom kombinacijom za nedjeljni ručak! Uživajte!

  • 4 manja komada teleće koljenice
  • sol i papar
  • brašno
  • 2,5 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka - nasjeckana
  • 1 mrkva - narezana na kockice
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 125 ml suhog bijelog vina
  • grančica svježeg ružmarina
  • grančica svježeg timijana
  • 1 lovorov list
  • 1 l temeljca ili vode
  • 2-3 žlice sjeckanog peršina
  • korica limuna

Priprema:

  1. Svaki komad mesa pobrišite kuhinjskim ubrusom pa čvrsto zavežite kuhinjskim koncem kako biste ga učvrstili uz kost. Meso začinite solju i paprom i lagano pobrašnite.
  2. U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite meso, sa svake strane po par minuta kako bi se karameliziralo. Izvadite meso, odložite ga na toplom, a na istoj masnoći sotirajte narezani luk i mrkvu. Luk i mrkvu malo posolite kako bi prije pustili vodu.
  3. Kada povrće omekša dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte pa vratite meso natrag na vatru. Dodajte i vino te kuhajte dok ne ispari do pola - oko 5 minuta.
  4. Dodajte začinski buket (ružmarin, timijan te lovorov list) i 125 ml temeljca te pustite da zaključa. Smanjite vatru i kuhajte oko sat i pol dok se meso ne počne odvajati od kostiju. Provjeravajte meso dok se kuha, po potrebi ga okrećite i podlijevajte preostalim temeljcem. Količina tekućine nikad ne smije prelaziti razinu mesa.
  5. Kada je meso kuhano pažljivo ga izvadite, uklonite kuhinjski konac i stavite ga na tanjur za posluživanje. Prelijte komad mesa umakom, posipajte peršinom i naribajte koricu limuna.

  • 3-4 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka srebrenca, sitno nasjeckana
  • sol i papar
  • 400 g riže
  • 300 ml suhog bijelog vina
  • 1,5 l vrućeg temeljca ili vode
  • 1-2g šafrana u vlatima
  • 1 žlica maslaca
  • 100 g ribanog Grana padano sira

Priprema:

  1. Zagrijte ulje na dubokoj i širokoj tavu. Na njemu prepržite luk dok potpuno ne omekša, a po potrebi ga podlijevajte s malo vode.
  2. Kada luk omekša dodajte rižu te uz neprestano miješanje pustite da se zastakli.
  3. Podlijte bijelim vinom i kuhajte dok vino ne ispari.
  4. Začinite solju i paprom.
  5. U vrućem temeljcu otopite šafran pa nastalom mješavinom nastavite podlijevati rižu sve dok nije kuhana al dente.
  6. Maknite s vatre i umiješajte maslac, a potom i naribani sir. Odmah poslužite.

Linker
17. studeni 2024 15:30