Osobe koje su osjetljive na lateks mogu imati alergijsku reakciju na avokado.
 Getty Images/iStockphoto
Sve ima svoju mjeru

Konzumiranje rajčica, kelja, blitve i avokada kod ovih zdravstvenih problema može biti opasno

Kod nekih zdravstvenih stanja pojedine, inače zdrave i dobrodošle namirnice, mogu pogoršati stanje i štetiti zdravlju.

Poznato je da je prehrana koja obiluje povrćem izuzetno zdrava i da smanjuje rizik za razvoj raka i štiti zdravlje srca. No, jeste li znali da prekomjerno konzumiranje određenih vrsta povrća, koliko god bilo zdravo, kod nekih zdravstvenih problema može biti opasno? Pogledajte u kojim biste slučajevima trebali smanjiti ili izbjegavati konzumaciju rajčice, špinata, šparoga...


Ako imate žgaravicu: provjerite štete li vam rajčice

Zasad još neidentificirana tvar u rajčicama i proizvodima na bazi rajčica može izazvati žgaravicu ili potaknuti gastroezofagealni refluks. Stoga bi osobe koje inače pate od tog problema trebale na dva ili tri tjedna izbaciti rajčice iz prehrane kako bi provjerile hoće li im se stanje poboljšati


Lijekovi za razrjeđivanje krvi: oprez sa zelenim lisnatim povrćem

Uzimate li lijekove za razrjeđivanje krvi, poput Varfarina, vrlo je važno održavati konstantnom razinu vitamina K u krvi. Naime, naglo povećanje razine tog vitamina u krvi može smanjiti učinak lijeka. To znači da je važno biti pažljiv kad je riječ o unosu povrća u organizam, jer je povrće naš glavni izvor tog vitamina.

Nastojte svaki dan konzumirati otprilike jednaku količinu povrća (a ne da je naglo smanjujete ili povećavate), a ako ste ljubitelj onog koje je naročito bogato vitaminom K, poput kelja, blitve, špinata, kovrčave zelene salate (smeđa gorušica) i repe, držite se mjere od pola šalice dnevno i nastojte je pojesti uvijek u isto vrijeme.


Bubrežni kamenci: smanjite unos špinata

Jedan od petero ljudi koji pate od kalcij-oksalatnih bubrežnih kamenaca (što je najčešća vrsta bubrežnih kamenaca) ima visoku razinu oksalata u mokraći. Stoga, ako imate ili ste imali bubrežne kamence, smanjite unos namirnica koje obiluju oksalatima kao što su rabarbara, špinat i cikla.


Patite li od alergija: oprezno s artičokama, avokadom, rotkvicama

Konzumacija povrća kao što su artičoke može izazvati alergijsku reakciju kod ljudi koji su osjetljivi na alergene ambrozije. S druge strane, osobe koje su osjetljive na lateks mogu imati alergijsku reakciju na avokado. Mnoge osobe koje su osjetljive na aspirin mogu imati alergijsku reakciju na rotkvicu koja sadrži salicilate - tvari slične aktivnoj tvari prisutnoj u aspirinu.


Vrlo malo šparoga ako imate giht

Bolujete li od gihta pripazite na unos šparoga. Naime, one sadrže purine - tvari koje potiču prekomjerno lučenje mokraćne kiseline, a ona izaziva vrlo bolne napadaje gihta.


Kod viška kilograma: ne jedite pržene patlidžane

Budite oprezni s konzumacijom jela od patlidžana. Naime, spužvasta tekstura tog povrća upija masnoću. Tako, primjerice, prženi patlidžan upije čak četiri puta više masnoće nego prženi krumpir. Želite li zadržati unos kalorija pod kontrolom namirnice pecite u pećnici, kuhajte u vodi ili na pari ili pecite na žaru. Ako pirjate patlidžan, upotrijebite neprijanjajuću tavu tako da možete staviti samo kap ulja.


Slabo aktivna štitnjača: repa samo kuhana

Repa sadrži dvije goitrogene tvari, progoitrin i glukonasturtin, koje mogu utjecati na sposobnost štitnjače da luči hormone.

Te tvari ne predstavljaju nikakav rizik za zdrave ljude koji konzumiraju umjerene količine repe, no osobe s hipotireozom trebale bi pripaziti na unos tog povrća te ga pripremati kuhanjem jer se pokazalo da kuhanje deaktivira goitrogene tvari.

Linker
26. studeni 2024 09:07