Prehrana koja podrazumijeva apstinenciju od “nezdrave” hrane tijekom tjedna, a onda vikendom uživanje u svemu čega smo se odrekli, uključujući kolače, slatkiše, voćne sokove, prženu hranu, pokazala se jednako nepoželjnom kao i da je jedemo svaki dan, zaključili su australski znanstvenici, a prenosi časopis Molecular Nutrition&Food Research.
Odmah prestanite!
Jo-jo prehrana popularna je kod ljudi na redukcijskim dijetama, a znanstvenici upozoravaju da i samo povremena neumjerena konzumacija “nezdrave” hrane loše utječe na organizam.
Četveromjesečno istraživanje provedeno je na štakorima koji su bili podijeljeni u tri skupine. Jedna skupina je tijekom cijelog pokusa jela zdravo, a druga nezdravo, dok je treća četiri dana u tjednu jela poželjnu, a tri dana u tjednu nepoželjnu hranu.
Ne isplati se
Usporedbom sastava crijevne mikroflore štakora uočeno je da je mikroflora životinja na jo-jo prehrani bila gotovo identična onoj kod životinja koje su tijekom cijelog istraživanja jele neuravnoteženo. S druge strane, sastav mikroflore kod skupine koja je jela zdravo bio je znatno drugačiji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....