Ako ste se pak umorili od onog dosadnog serviranja mladog luka uz pečenje, a ne znate kako biste ga još koristili, zavirite malo u kuhinju Dalekog istoka. Tamo se mladi luk koristi u jako puno jela, posebno onih spremljenih u woku.
Od juha do umaka
Također ga se može naći u famoznim smoljtucima tijesta zvanim 'dumplings' punjenim mesom ili raznim povrćem pa potom kuhanim na pari ili prženim u vrelom ulju. Može ga se naći u raznim umacima ili juhama.
A najpoznatije samostalno jelo s mladim lukom su, vjerojatno, 'palačinke' s mladim lukom. Zašto stavljam u navodnike riječ palačinke? Zato što ovi hrskavi i ukusni zalogaji s palačinkama imaju samo jednu zajedničku stvar, a to je da se peku u dobro zagrijanoj tavi. Sve drugo je potpuno različito.
Tijesto je slično onom vučenom koje se valja i razvlači pa se potom puni nadjevom, rola i opet valja u jednu palačinku. I na kraju se peče u zagrijanoj tavi premazanoj s malo ulja.
Prava mala delicija
Valja napomenuti kako se ove palačinke mogu naći skoro svuda po Dalekom istoku; najpoznatije su kao kineske palačinke (pazi sad, na kineskom 葱油饼- pinyin) i u Kini se mogu pronaći stvarno na svakom uglu i jedan su od mnogobrojnih 'zalogaja s ulice', ali ih svojataju i Japanci, i Malezijci. I svojataju ih s pravom jer se radi o jednoj pravoj maloj deliciji koju možete i vi napraviti, kod kuće i to vrlo brzo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....