Ova je vrsta prirodnog zaslađivača odavna poznata, a za njim su mnogi posezali i danas to rade u slučajevima prehlade ili jednostavno kada žele zadovoljiti potrebu za slatkim. Med osigurava brzi izvor energije, povećava imunitet, osigurava tijelu vitamine od kojih su najznačajniji C i oni iz B skupine te minerale poput željeza, bakra, fosfor, magnezij i kalcij.
Med i zima
Konzumiranje meda tijekom zime korisno je za tijelo zbog njegovih brojnih zdravstvenih dobrobiti, od kojih izdvajamo sljedeće:
1. Jača imunitet
Med je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima koji podržavaju imunosni sustav. Pomaže tijelu u borbi protiv sezonskih bolesti poput prehlade i gripe, koje su češće zimi.
2. Prirodni izvor energije
Prirodni šećeri u medu, poput fruktoze i glukoze, pružaju dobru dozu energije dok istovremeno pomažu u borbi protiv zimske iscrpljenosti i umora.
3. Ublažava grlobolju i kašalj
Med ima prirodna antimikrobna i umirujuća svojstva koja pomažu ublažiti grlobolju i smanjiti kašalj. Djeluje kao prirodni lijek za respiratorne probleme koje osobito susrećemo zimi.
4. Potiče probavu
Nije neobično da tijekom zime naša probava uspori i to uglavnom zbog manje tjelesne aktivnosti i bogatije prehrane. Med sadrži enzime koji olakšavaju probavu i održavaju zdravlje crijeva.
5.Grije
Med ima učinak zagrijavanja tijela, što ga čini idealnim za održavanje topline tijekom hladnijeg vremena. U kombinaciji s toplom vodom ili biljnim čajem poboljšava cirkulaciju i generira toplinu.
6. Hidratizira i štiti kožu
Suhi zimski zrak ne zaobilazi ni našu kožu, no konzumiranje meda pomoći će zadržati vlagu u tijelu, a time i poboljšati zdravlje kože.
7. Bogat je izvor antioksidansa
Med sadrži polifenole i druge antioksidanse koji se bore protiv oksidativnog stresa i upala, štiteći tijelo od zimskih oštećenja.
8. Potiče zdravlje srca
Osim što sadrži flavonoide i polifenole, antioksidanse koji štite srce, med može povećati razinu dobrog HDL kolesterola i smanjiti loš LDL kolesterol, čime se smanjuje rizik od nakupljanja plaka u arterijama (ateroskleroza) koji je jedan od glavnih uzroka srčanih bolesti.
Kako uvrstiti med u zimsku prehranu:
- Dodajte med u tople čajeve, mlijeko ili vodu s limunom.
- Koristite ga kao prirodni zaslađivač u desertima ili jelima sa žitaricama.
- Konzumirajte žličicu meda direktno ili ga pomiješajte s đumbirom i cimetom za dodatne zdravstvene koristi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....