Ljudi koji ne jedu dovoljno omega-3 imaju veću vjerojatnost da će umrijeti ranije od ljudi koji puše, objavljeno je u American Journal of Clinical Nutrition. Predviđa se da će si sadašnji pušač u dobi od 65 godina pušenjem oduzeti više od četiri godine života, u usporedbi s onima koji ne puše, a ranija smrt za još jednu godinu prijeti onima koji ne jedu masnu ribu. Vitalne masne kiseline pohranjene u ulju nekih riba (sardina, skuša, haringa, losos) smatraju se korisnima za srce jer smanjuju krvne ugruške.
Produžuje život
- U Japanu, gdje je omega-3 indeks veći od osam posto, očekivani životni vijek je oko pet godina duži nego u SAD-u, gdje je omega-3 indeks oko pet posto. Stoga, u praksi, prehrambeni izbori koji mijenjaju omega-3 indeks mogu produžiti život. U konačnici čini se da su pušenje i omega-3 indeks čimbenici rizika ne koje je najlakše utjecati - kaže dr. Michael McBurney sa Sveučilišta Guelph u Kanadi.
Omega-3 indeks je sadržaj EPA i DHA u eritrocitima izražen kao postotak ukupnih masnih kiselina i smatra se odličnim biomarkerom za koronarnu bolest srca i rizik od iznenadne srčane smrti povezane s povišenim kolesterolom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....