Shutterstock
dežurna ordinacija

Kada se vide rezultati presađivanja kose? Pitali smo stručnjaka

Odgovara dr. Ana Maletić, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije

Prije desetak godina počeli su mi se produbljivati zalisci na vlasištu te sam izgubio kosu na tjemenu. Imam 50 godina. Sad je već nekoliko godina stanje stabilno, ne primjećujem pogoršanje. Kako mogu smanjiti zaliske i opet imati kosu na tjemenu?

  • Andrija B., Koprivnica


Odgovara dr. Ana Maletić, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, Zagreb

Za vas je najbolje rješenje transplantacija kose. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji. Koristimo najnoviju metodu transplantacije kose kod koje se folikularne jedinice uzimaju jedna po jedna s donorske regije vlasišta što je najčešće zatiljna regija i postranično prema uškama. Folikularne jedinice vade se specijalnim instrumentima koji su promjera manjeg od 1 mm. Nakon toga ih kontroliramo i slažemo na specijalne podloške, tako da imamo točan uvid u broj izvađenih folikularnih jedinica.

Potom se usađuju na regije na kojima se kosa izgubila ili prorijedila. Nakon zahvata možete ići kući. Konačni rezultat transplantacije vidi se za 6-12 mjeseci, kad transplantirane dlačice izrastu.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
19. kolovoz 2024 13:22