LUDI ZA ORUŽJEM

‘Najopasniji’ momci u Gradu

Neki su se zbog svojih pištolja našli u središtu medijske pozornosti, a neki su zbog prijetnji završili i na sudu. Iako tvrde da ih nikada ne nose, bilo je i onih koji su optuženi da su pištoljima prijetili zaposlenicima i obitelji

Oni su ‘najopasniji’ zaposlenici u Zagrebačkom holdingu i Gradu Zagrebu. S njima nema šale - jer osim što obnašaju visoke dužnosti i svakodnevno kroje politiku metropole, imaju i dozvolu za nošenje oružja!

Drže ih u kućnim ladicama

Zato s tim momcima valja biti oprezan - neki od njih zbog svojih su se pištolja našli u središtu medijske pozornosti, dio ih je zbog navodnih prijetnji završio na sudu, dok će nekolicina njih u šali tim oružjem zaprijetiti i novinarima ako se dotaknu te teme. Iako u svakoj šali ima i malo istine, ipak je riječ o ozbiljnim ljudima i profesionalcima, koji svoja oružja drže u kućnim ladicama, a većina ih je tu “povlasticu” dobila zbog obnašanja visokih dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Jedan od njih je i direktor Službe korporativnih komunikacija u Holdingu Dušan Viro. - Posjedujem dva pištolja, Glock i Češku zbrojevku, koje sam dobio jer sam bio u vojsci. Točno je da imam dozvolu za njihovo nošenje, ali nikada ih ne nosim. Štoviše, kada mi istekne dozvola, vjerujem da ću se pištolja riješiti.

Na ‘ti’ s vatrenim oružjem

Uvjerenja sam da oružja ne nose ništa dobro i da podjednak problem stvaraju i legalna i ilegalna oružja. Njihovo korištenje treba ograničiti - kaže Viro.

I dio njegovih kolega u Holdingu je na “ti” s oružjem. Pero Kovačević koji se u toj tvrtci bavi pravnim pitanjima posjeduje php - prvi hrvatski pištolj, koji mu je poklonio pokojni ministar obrane Gojko Šušak.

- Još je zapakiran, nikada ga nisam otvorio. Čuvam ga negdje na tavanu - kaže Kovačević.

I dok je šefu osiguranja u Holdingu Jošku Moriću još 2000. istekla dozvola za nošenje oružja, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Jadranko Robić može se pohvaliti zavidnom kolekcijom lovačkog oružja.

Svojedobno su mediji izvještavali o tome kako je Robić revolverom prijetio svojoj supruzi, zbog čega je bio uhićen. U međuvremenu se “smirio”, no budući da je Robić proteklih dana nedostupan, nije poznato koliko pušaka i pištolja posjeduje.

Naoružani ‘bandićevci’

I u gradskoj upravi ne nedostaje “ludih za oružjem”. Pročelnik Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Pavle Kalinić, kojeg je prije dvije godine Općinsko državno odvjetništvo oslobodilo optužbi da je zaposlenicima prijetio oružjem, otkriva da posjeduje “sportski pištolj”.

- Većina zaposlenika koji imaju to pravo bili su časnici u vojsci. To su i i šef financija Slavko Kojić, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, načelnik odjela za branitelje u Bandićevu uredu Miodrag Demo te pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić - otkriva Kalinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:22