POMICANJE GRANICE

VIDEO Francuska: Stotine tisuća građana na ulicama protiv mirovinske reforme

Masovnim prosvjedom Francuzi poručuju svojem predsjedniku da ne žele raditi do 62. godine života
Some 30,0000 people demonstrate on June 24, 2010, in Lyon, southeastern France, during a national strike against the French government's plan to raise the retirement age. The bill raising the retirement age from 60 to 62 is due to be voted on in September 2010. AFP PHOTO/ JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
 JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

Više stotina tisuća Francuza jučer je izišlo na ulice više od 200 francuskih gradova prosvjedujući protiv reformi mirovinskog sustava koje nameće predsjednik Nicolas Sarkozy, pišu strani mediji.

Prema informacijama koje su s medijima podijelili sindikalni vođe, u Francuskoj je prosvjedovalo oko dva milijuna ljudi, dok ondašnja policija tvrdi kako je na prosvjedima bilo 'tek' nešto manje od 800 tisuća ljudi.

Prosvjedovali su ljudi zaposleni u javnom i privatnom sektoru pa je tako bio otežan javni i željeznički promet, a gotovo trećina učitelja u osnovnim školama nije radila. Ono oko čega prosvjeduju sporna je odluka predsjednika Sarkozyja da dobnu granicu za odlazak u mirovinu do 2018. godine podigne za dvije godine, odnosno sa trenutnih 60 na 62 godine starosti.

Sam Sarkozy je odlučan da provede reformu te je rekao kako ne želi popustiti prosvjednicima. Podršku je dobio od francuskog ministra rada Erica Woertha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:38