NAREDIO OŠTRE REZOVE

Nicolas Sarkozy: Neka se ministri voze vlakom

Nema više ni velikog prijema za 14. srpnja, niti lova za diplomatski zbor i ministre
French President Nicolas Sarkozy speaks during a debate with several ministers to discuss the priorities of the "grand loan" (Grand Emprunt), on December 8, 2009 in Geispolsheim, eastern France. AFP PHOTO ERIC FEFERBERG
 AFP

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u pismu premijeru Françoisu Fillon zatražio oštre mjere za smanjivanje troškova vladinih dužnosnika. Francuska nastoji smanjiti proračunski deficit s očekivanih osam posto BDP-a ove godine na samo tri posto 2013.

Bilo je bacanja novca

Naime, ovih su dana francuski mediji objavili brojne primjere nepotrebne rastrošnosti - ministarstvo za prekomorski razvoj je naime unajmilo privatni mlažnjak za “sitnicu” od 116.500 eura, a ministru za razvoj Pariza država je platila 4500 eura za cigare! “Oni koji utjelovljuju javni interes ne mogu biti izuzeti iz napora koji se traži od nacije”, poručuje Sarkozy u pismu na tri stranice.

Sarkozy tako ukida tradicionalni vrtni prijem za 14. srpnja, francuski dan državnosti, jer je štednja ne samo zakucala i na vrata Elizejske palače, nego je, eto, zašla i u njezin vrt. Neće više biti ni predsjedničkih lovova za diplomatski zbor i ministre, nego će se samo odstreljivati višak životinja radi normalne ekološke ravnoteže, a time će se baviti Ministarstvo poljoprivrede. Odzvonilo je i predsjedničkim avionima za duge letove: otkazani su novi, koje je trebalo preuzeti u jesen za 176 milijuna eura, a oba postojeća će biti prodana.

Odsjedati po ambasadama

Štedi se i na članovima Vlade: država više neće plaćati najam privatnih stanova za njih; sve privatne troškove će plaćati samo privatnim novcem, pod prijetnjom kazne; putovat će samo koliko je nužno, po mogućnosti vlakom, uz ograničen broj pratilaca, a odsjedati kad god je moguće u prefekturama (u Francuskoj) ili u francuskim veleposlanstvima; ceremonije, prijemovi i slično ograničavaju se na “striktno nužne”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:50