PRIJETI IM ZATVOR

SRPSKI NEONACISTI U UKRAJINI Vodio ih je Vlada Zlo, a sada obezglavljeni pomažu ruskoj braći

 SIPA/CROPIX

Najmanje sedam neonacista iz Srbije danas ratuje na strani proruskih pobunjenika u Ukrajini. Kada se vrate, prijeti im zatvorska kazna jer je Srbija zbog džihadista koji odlaze u Siriju odredila od šest mjeseci do deset godina zatvora za ratovanje u inozemstvu.

Zloglasni Odred 18

Beogradski Blic otkriva da su se neki od najistaknutijih srpskih neonacista sklonili na istok Ukrajine. Među njima su dva pripadnika Srbske akcije, ekstremističke rasističke skupine za koju je javnost saznala nedavno kad je otkriveno da su dilali letke protiv Roma.

Srpski nacisti surađuju s Rusima i Amerikancima, s poljskim, rumunjskim, bugarskim, češkim i njemačkim neonacistima te sa Zlatnom zorom, fašističkom grčkom parlamentarnom strankom. Neonacistička scena u Srbiji povezana je s navijačima, ali je obezglavljena od smrti Vladimira Lukića zvanog Vlada Zlo. Ubijen je lani u navijačkom okršaju u Beogradu.

On je bio šef Odreda 18, nacističke skupine koja je bila dio Uniforcea, navijača beogradskog kluba Rad. Lukić je ubijen u osvetničkoj akciji dva dana nakon ubojstva Vlade Živkovića pripadnika Zabranjenih, frakcije navijača Partizana. U znak prosvjeda protiv njegova ubojstva, navijači Rada blokirali su promet i grad oblijepili plakatima s Lukićevim likom.

Nacionalni stroj

Nakon njegove smrti dotad najaktivnija srpska naci-skupina Odred 18 ostala je bez lidera. Blic piše da znatniji utjecaj u skupini ima Nikola Vidović, ujedno vođa moto-grupe MC Srbi čiji pripadnici na jaknama nose željezni križ i lubanju. Vidović je poznat po tome što je 2010. uhićen zbog napada na Paradu ponosa. Srpski neonacisti okupljaju se i u ekstremističkoj skupini Nacionalni stroj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:46