POJAČANJE IZ SRBIJE

ČETNICI PATROLIRAJU KRIMOM Košarkaš Jarić: 'Nakon mozgova, sad nam se odlivaju i četnici'

Ruski list Komsomolec piše da je Viktor Janukovič imao infarkt i da u teškom stanju leži u jednoj ruskoj bolnici
 SIPA/CROPIX

Ruski je parlament danas je podržao odluku krimskih parlamentaraca da se njihova regija odvoji od Ukrajine do formaliziranja te odluke referendumom zakazanim za 16. ožujka.

Rusija i dalje tvrdi da nije poslala vojsku na Krim, a ukrajinska pogranična kontrola, pak, jučer je objavila kako procjenjuje da se tamo sada nalazi oko 30.000 ruskih vojnika.

Srpski mediji javljaju da je srpski četnički odred Car Lazar, koji se pridružio ruskim snagama na Krimu , sada i formalno njihov dio i da s donskim Kozacima pod vodstvom Atamana Timura patroliraju ulicama krimskih gradova.

JANUKOVIČ PRETRPIO SRČANI UDAR!? Moskovski mediji: 'Njegovo je stanje vrlo ozbiljno'

Četnici su poslali videoporuku u kojoj hvale i svoju “braću bikere Noćne vukove i njihova vođu Hirurga”. Srpski košarkaš Marko Jarić, suprug top-modela Adriane Lime, to je komentirao na Twitteru: “Nakon mozgova, sad nam se odlivaju i četnici”.

Nakon hitnog sastanka europskih lidera u Bruxellesu njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je referendum o pripajanju Krima Rusiji “nezakonit i protivan ukrajinskom Ustavu”. Nova ukrajinska vlada, pak, bila je puno tvrđa.

- Želim upozoriti separatiste i druge izdajice Ukrajine da nitko u civiliziranom svijetu neće priznati rezultate takozvanog referenduma takozvanih krimskih vlasti - izjavio je privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. On je zatražio i telefonski razgovor s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim, a u međuvremenu su ponovno telefonski razgovarali predsjednici Barack Obama i Vladimir Putin.

Bijela kuća kaže da Obama ne priznaje krimsku odluku o referendumu, ali je predložio rješenje krize u Ukrajini: izravne pregovore Kijeva i Moskve, povlačenje ruske vojske u baze, međunarodnu podršku ukrajinskim izborima 25. svibnja i prisutnost međunarodnih promatrača kako bi se “osigurala zaštita prava svih Ukrajinaca, uključujući i Ruse”.

- Ovo je 2014. i odavno smo nadišli prekrajanje granica preko glava demokratskih vođa - rekao je Obama. OESS-ovih 35 promatrača koje je ukrajinska vlada pozvala na Krim a krimska ih vlada deklarativno pozdravila, danas je ponovno pokušalo ući na poluotok. Ruska vojska danima sprečava njihov ulazak pa su najavili da će biti oštriji.

Europska unija je prekinula bilateralne pregovore s Rusijom o ukidanju viza i najavila moguće otkazivanje summita EU i Rusije, što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao “krajnje nekonstruktivnim.” Amerika je već počela provoditi sankcije. State Department je zabranio izdavanje viza ruskim i ukrajinskim dužnosnicima te svima koje smatra odgovornima i suglasnima s prijetnjama ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti.

EU i SAD najavili su da će zamrznuti imovinu svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, a Interpol razmatra ukrajinski zahtjev za uhidbeni nalog na temelju optužbi za Janukovičevu zloporabu ovlasti i ubojstva prosvjednika. Ruski list Komsomolec objavio je da je Janukovič preživio infarkt i da u “teškom stanju” leži u jednoj ruskoj bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:59