FRANCUSKA

Sarkozyjev ministar nije nasljednici L’Oreala pomogao da utaji porez

Sarkozyjeva stranka tek mora odgovoriti na optužbe da je od Bettencourt dobila ilegalne donacije
 AFP

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy danas navečer treba na televiziji France-2, prvi put do sada, javno progovoriti o skandalu s kozmetičkim carstvom L’Oreal, koji je srozao njegovu popularnost i narušio ugled vlade.

Skandal se razvio iz sukoba bogate nasljednice Liliane Bettencourt i njezine kćeri zbog fotografa Francoisa-Marije Baniera, koji je navodno financijski iskorištavao “krhko mentalno stanje” 87-godišnje bogatašice. Kasnije su u javnost procurile snimke povjerljivih razgovora Bettencourt sa savjetnicima koje pokazuju da je ona navodno pokušavala utajiti porez. Uz to, navodno je i obilno donirala Sarkozyjev UMP, i to dok je za nju radila supruga aktualnog ministra rada i bivšeg ministra financija te UMP-ova rizničara Erica Woertha, zbog čega je on optužen za sukob interesa.

‘Oslobađajuća presuda’

U nedjelju je financijski inspektorat objavio da je njihova istraga pokazala da Woerth, kao ključna osoba predstojeće nepopularne mirovinske reforme, nije pogodovao Bettencourt u plaćanju poreza.

- Dok je bio ministar financija on nije intervenirao kod službi za koje je bio nadležan kako bi zahtijevao, utjecao ili spriječio odluku ili inspekciju oko Liliane Bettencourt - priopćeno je. No, unatoč “oslobađajućoj presudi”, koju mnogi ne smatraju objektivnom jer je agencija “vladina institucija”, Woerth je najavio da će razmisliti o ostavci.

Zaplijenili dokumente

On tek mora odgovoriti na optužbe da je Bettencourt, tvrdi njezina bivša računovotkinja, dala 150 tisuća eura Woerthu za Sarkozyjevu kampanju 2007. godine, što je iznos koji premašuje zakonski dopuštenu visinu donacija, što i Sarkozy i Woerth negiraju. Policija je u petak zaplijenila osobni dosje Woerthove supruge u tvrtki u kojoj je radila, a koja je upravljala bogatstvom nasljednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:17