FRANCUSKA

Sarkozy želi da ga narod voli pa mijenja vladu

Francuski predsjednik želi stvaranjem jednoobraznije vlade ojačati i svoju poziciju prije izbora za predsjednika 2012. godine

ZAGREB - Novu francusku vladu opet će voditi François Fillon, dosadašnji premijer kojem je predsjednik Nicolas Sarkozy dao za to mandat. Jasno, to se i očekivalo jer Fillona podržava 48 posto stanovništa, a Sarkova je popularnost pala na samo 29 posto prema jednom istraživanju (32 posto u rujnu) te je najnepopularniji francuski predsjednik u proteklih 50 godina. Smatra se da se stoga i odlučio na rekonstrukciju kabineta kako bi javnosti poslao poruku da ozbiljno shvaća njihove kritike. Na tako nisku podršku javnosti utjecao je njegov način života i želja da bude tretiran kao “celebrity” uz svoju suprugu Carlu Bruni koja je stvarni “celebrity”.

Utjecaj Carle Bruni

No, Francuzima se nikako nisu dopale informacije koje su iscurile iz predsjedničke palače o njezinoj želji da utječe na politiku: zbog nje je Sarkozy iz vlade u Europski parlament poslao Rachidu Dati. S druge strane, javnost je jako loše prihvatila mjere štednje koje je uveo Sarkozy, a posebno podizanje dobi za odlazak u mirovinu, zbog čega su danima prosvjedovale stotine tisuća ljudi. Sarkozyja, pak, novi izbori za predsjednika očekuju već 2012. godine.

Prema svim dostupnim informacijama do zaključenja ovog izdanja, Sarkozy će vladu učiniti stranački jednobojnijom, što znači da će je morati napustiti socijalistički ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner. Najavljen je također bio i povratak bivšeg francuskog premijera Alaina Juppea koji bi trebao preuzeti obranu. Osim toga, u vladi će biti bitno manje članova: samo 26 umjesto dosadašnjih 37.

Opet financiranje

Rekonstrukcija je bila najavljena još proljetos, a Sarkozy više nije mogao čekati nakon što je ministar rada Eric Woerth morao odstupiti zbog upletenosti u skandal oko ilegalnog financiranja vladajuće stranke UMP, koji je pak izravno vezan uz skandal oko nasljednice L’Oreala.

Već četvrta rekonstrukcija vlade u mandatu Nicolasa Sarkozyja naišla je, jasno, na oštre kritike oporbe. - Mnogo buke ni zbog čega - izjavio je Jean-Marc Ayrault, lider socijalističke parlamentarne skupine.

Diskretni premijer

Iako je bilo najava da bi Sarkozy mogao potražiti novog premijera, jasno je da ne može odbaciti popularnog Fillona. On je prije svega vrlo diskretan (za razliku od šefa), a Francuzi smatraju da je uvelike zaslužan za uspješan izlazak iz krize na koju je prvi upozorio. Vodi miran život sa suprugom Velšankom i petero djece. Mnogi ga već vide i kao mogućeg kandidata za predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:17