REKONSTRUKCIJA

Alliot-Marie i Patrick Ollier: Prvi bračni par u novoj francuskoj vladi

(FILES) File picture taken on July 28, 2010 of French Justice Minister Michele Alliot-Marie arriving at the Elysee presidential palace for a meeting in Paris. Gaullist Alliot-Marie was named on November 14, 2010 as new French Foreign minister after President Nicolas Sarkozy appointed a reshuffled cabinet holding on to most of the najor players from the outgoing team but shifting his government more to the right. AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT
 FRANCOIS GUILLOT

PARIZ - “Ne želim gledati kako se ljevica vraća na vlast”, izjavio je pri preuzimanju ministarstva obrane novi čelnik Alain Juppe.

‘Le Ministre’

Ovaj bivši premijer, koji se jedva izvukao iz skandala sa stranačkim financiranjem, nakon nedjeljne rekonstrukcije vlade drugi je čovjek tima koji i dalje vodi popularni premijer François Fillon. Iz vlade je otišao i ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, socijalist, a na njegovo je mjesto prvi put u francuskoj povijesti došla žena: iskusna političarka Michčle Alliot-Marie, koja je do sada bila i prva žena na čelu ministarstva obrane (2002.) i unutarnjih poslova (2007.), te prva žena na čelu neke francuske stranke (1999., RPR), a na mjesto šefice diplomacije dolazi s mjesta ministrice pravosuđa. Alliot-Marie, koju francuski mediji vole zvati MAM (a sama navodno traži da je se titulira “le Ministre”, dakle imenicom u muškom rodu), uvjerena je degolistica koja je u desnim vladama još od 1986. Ugledni Forbes ju je 2007. na popisu najmoćnijih žena stavio na 11. mjesto.

Michčle Alliot-Marie svakako će lakše od Kouchnera surađivati s predsjedničkim uredom, što će biti važno jer će Francuska iduće godine predsjedavati i skupinom G20 i skupinom G8 najmoćnijih zemalja svijeta. Vjerojatno će joj biti i lakše surađivati s parlamentom jer je njezin suprug Patrick Ollier preuzeo funkciju ministra za odnose s parlamentom pa je i tu Alliot-Marie prva - prva žena čiji je muž također član vlade.

Mlađi ministar

No, ona je treća po preseansu (iza Fillona i Juppea), državna ministrica, dok je njezin muž “samo” mlađi ministar koji nema portfelj već radi u premijerovom kabinetu. Alliot-Marie jedna je od 11 članica vlade (od ukupno 31) među kojima je najpoznatija odlučna ministrica financija Christine Lagarde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:15