VELIKI ISTRAŽIVAČKI SPECIJAL NEDJELJNOG

Šokantne VIDEOSNIMKE: Pijani sjedaju u jurilice, utrkuju se po gradu i prolaze kroz crveno

Istražiteljski tim Nedjeljnog Jutarnjeg u suradnji s Antenom Zagreb, kamerom je zabilježio uistinu šokantne prizore: jurnjave kroz crveno, sumanuta utrkivanja, pijani i jedva punoljetni vozači. Pošaljite nam: što ste vi doživjeli? čemu ste svjedočili? Snimili ste mobitelom neki slučaj divljanja? >>> SVE PRATITE NA VELIKOM SPECIJALU

ZAGREB - DJ na gramofonu vrti Beyoncein “Single Ladies” , tri sata ujutro u klubu Gjuro 2, tradicionalni R’N’B Confusion. Atmosera je na vrhuncu, tri single prijateljice veselo se njišu u ritmu pjesme.

Na drugoj strani grada, u BBS-u, popularnom narodnjačkom klubu u Novom Zagrebu, jedna sasvim drukčija vrsta zabave također je na vrhuncu. Tamo se četiri prijatelja zagrljeno ljuljaju u ritmu pjesme “Incident” Tanje Savić. Pjevaju refren popularnog narodnjaka: “Napravit ću incident, nek dođavola ide sve...”, dok im se preko prstiju prelijeva balić-kola.Već su poprilično natankani. Jedan od njih dobiva SMS, pozvan je na privatni tulum.

Veliki specijal Nedjeljnog Jutarnjeg: Noćno divljanje

No, kako je bio poprilično pijan, pozvao je sa sobom prijatelja koji je popio malo manje... ispili su naiskap piće i izašli na mračni parking... sjeli su u Citroen C3 i pojurili prema sjevernom dijelu grada... tri su sata i 13 minuta... CD s narodnjacima se vrti dok jure prema svom odredištu...

Stravičan udar

Istodobno, tri su se prijateljice uspjele dogovoriti da je vrijeme da krenu kući. Bliži se pola četiri i već su umorne. Odbile su ponuđeno piće od ekipe s druge strane šanka i krenule prema garderobi. Dok su oblačile kapute, zadržale su se u razgovoru s redarima, a jedna od njih pozvala je taksi. Pozdravile su se s redarima koji ih poznaju iz prijašnjih izlazaka i izašle pred klub.

Tri su sata i 28 minuta. Stravičan udar i struganje lima po zidu nije uspjela prigušiti ni buka iz unutrašnjosti kluba. Čuli su se jauci i galama. Redari su istrčali iste sekunde.

Dočekao ih je prizor na koji nisu bili spremni. Tri mlade djevojke s kojima su ni minutu prije razgovarali ležale su razbacane poput krpenih lutki, krv se slijevala niz pločnik, a hladnjak slupanog Citroena je šištao. Svi airbagovi su se napuhali.

Primijetili su dvojicu kako neozlijeđeni izlaze iz vozila i trče prema sjeveru, uz Medveščak. Potrčali su za njima i ulovili jednoga, dok je drugi pobjegao u noć. Šokiran viđenim te istodobno osupnut kukavičlukom dvojca iz auta, jedan od redara počeo je tući ovoga što su ga ulovili. Mrcinu od 110 kilograma trojica su kolega krajnjim naporom uspjela zadržati da ga ne raskomada. Urlao je iz svega glasa da će ga ubiti. “Idiote, majmune... pogledaj što si napravio...” vikao je na vozača. Suvozač, ujedno i vlasnik vozila, pobjegao je.

Bahata vožnja

Pet minuta kasnije pojavila su se i dva vozila 5. policijske postaje, a zatim i Hitna pomoć. Počeli su reanimirati cure i unositi ih u vozila, a policajci su preuzeli vidno pijanog vozača auta koji je pravim čudom izbjegao linč. Posjeli su ga u policijski kombi i dali mu da puše u alkotester - 1,46 pokazalo se na digitalnom displeju.

Ujutro je policija na kućnoj adresi pronašla vlasnika vozila i privela ga na obavijesni razgovor. Protiv vozača i suvozača podnesene su kaznene prijave i obojici je sud odredio pritvor od 48 sati zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela.

Mnogi se nakon ovakvih nesreća javljaju s raznim komentarima po portalima te se i tu može vidjeti neodgojenost našeg naroda, naročito mladih koji prednjače u međusobnim prepucavanjima, a ono što je ključno jest golema količina agresije i negativnih emocija.

Tako se identična atmosfera s ulica prenosi i na portale. Jedan je pametnjaković ispod punog imena sa slikom napisao doslovce: ‘Ja uvijek divljam i brzo vozim, ali sam odličan vozač i nikoga ne ugrožavam.” Zato smo uzeli kameru, i to u najhladnijim danima godine, kada je promet rijeđi i nema toliko divljaka koji nakon izlazaka sjedaju pijani u automobile. Cilj nam je bio uloviti barem mali dio opasnosti koja vreba slučajne prolaznike i nenamjerne vozače dok se pristojno vraćaju kući. Proveli smo četiri vikenda na raznim punktovima okupljanja tzv. zlatne mladeži ,kao i one manje zlatne.

Zauzeli smo busije na nekoliko kritičnih gradskih lokacija i bilježili svaki prolazak kroz crveno koji smo mogli uhvatiti. Ipak smo bili samo snimatelj i ja, a prijestupnika je bilo daleko više. Nismo mogli uhvatiti sve. Taman dok snimaš kako se netko pokušava provući među stupićima kako bi se parkirao na neku zelenu površinu u centru grada, na drugoj strani projuri budala kroz crveno.

Svi žele utrku

Ipak, snimili smo prolaske kroz crveno, divljanja za volanom, jurnjave, pijanstva, tučnjave i kojekakve druge izljeve primitivizma. Napominjem, pritom smo i sami svjesno nekoliko puta prekršili zakon upuštajući se u jurnjave samo kako bismo vam što vjernije predočili ono što se u sitnim noćnim satima događa na zagrebačkim ulicama dok grad spava.

No, ipak, zakon smo kršili samo kada smo bili potpuno sigurni da nećemo ugroziti druge. Često smo odustajali od praćenja divljaka jer je situacija bila odveć opasna.

Stasala je nova generacija dvadeset i nešto godišnjaka koja do ponoći vikendom vise po trendseterskim lokalima, a nakon ponoći sjedaju u svoja vozila i kreću u pohod prema narodnjačkim. Natankani alkoholom, postaju opasnost na cesti i prava je sreća što u sitnim noćnim satima nema gušćeg prometa. Prolasci kroz crveno, nagli startovi uz škripu guma i isto tako zaustavljanje na odredištima, sve to se odvija između 12 i 5 ujutro vikendom na zagrebačkim ulicama, ali i u drugim gradovim diljem zemlje.

Nakon kratke vožnje noćnim ulicama, primijetili smo plavi nabrijani Subaru Imprezu. Frajer je očito pomislio da se želimo utrkivati čim smo mu se približili, bez ikakve provokacije.

***

SPECIJALNI IZVJEŠTAJ U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:45