BEŠĆUTNI POLICAJAC

NA SUĐENJU ZA UBOJSTVO BRATA BIVŠI POLICAJAC PRIJETIO NEĆACIMA ‘Ubit ću tebe i tvoju braću ako probate uzeti imovinu od moje djece’

Vukelić je uzrujan jer je obitelj njegova brata, u kojeg je ispucao 14 metaka, uspjela sudskim putem blokirati svu njegovu imovinu, a koju je odmah nakon izlaska iz istražnog zatvora darovnim ugovorima nonšalantno prepisao na kćer i na suprugu

Dok umirovljeni gospićki policajac Mate Vukelić čeka podizanje optužnice za bešćutno ubojstvo vlastita brata Milana, Ličanina s kanadskom putovnicom u ličkom selu Kosinju, osumnjičeni ubojica u međuvremenu je zaradio drugu optužnicu - za prijetnje smrću nećaku Željku Vukeliću, jednom od trojice sinova pokojnog brata čiji je život ugasio.

Prijetnje su izrečene na sudskom hodniku u svibnju ove godine, kada je Mate Vukelić prepun gnjeva izgubio kontrolu i bratovom sinu Željku zaprijetio “Ubit ću tebe i tvoju braću ako se vratite i uzmete od moje djece”. Već idući mjesec Općinsko odvjetništvo u Gospiću protiv umirovljenog je policajca podnijelo optužnicu zbog koje mu prijeti do tri godine zatvora.

Naime, Mate Vukelić je izrazito uzrujan jer je obitelj njegova brata, u kojeg je ispucao 14 metaka, uspjela sudskim putem blokirati svu njegovu imovinu, a koju je, odmah nakon izlaska iz istražnog zatvora, u kojem je proveo 25 dana, promućurno darovnim ugovorima nonšalantno prepisao na kćer i na suprugu.

Darovni ugovor

Otišao je 10. listopada prošle godine javnom bilježniku te je stan od 48,31 m2 u Gospiću darovnim ugovorom ustupio kćeri, a supruzi je darovao tri oranice, tri livade i dio kuće od 125 kvadrata, kao i dvorište od 1600 kvadrata.

- Takve stvari postoje samo u Hrvatskoj. Mate Vukelić je dan prije nego što je Županijski sud potvrdio rješenje o blokadi imovine, svu imovinu prebacio na druge članove obitelji pa sad tužbama pokušavamo pobiti dužnikove pravne radnje na štetu vjerovnika i pobiti te darovne ugovore. Očito je da je taj potez napravio kako bi se izbjegla naplata štete na koju moje stranke imaju svako pravo. Tužba za naknadu štete premašuje milijun kuna. U slučaju kćeri Mate Vukelića, sud je poništio darovni ugovor pa je stan i dalje u njegovom vlasništvu i pod blokadom, dok postupak s prepisanom imovinom na njegovu suprugu i dalje traje - kaže Milko Križanović, odvjetnik koji je u ime obitelji ubijenog Milana Vukelića podnio sudu tužbe za pobijanje darovnih ugovora i blokadu imovine, a čiju je argumentaciju gospićki sud prihvatio.

ŽALOSNA OBITELJ U njihova oca i muža brat je ispalio 14 hitaca iz pištolja

Doista, prema presudi, uknjižba prava vlasništva nad nekretninama u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Gospiću proglašena je pravno nevaljanom pa je samim time proglašen i ništavan darovni ugovor ovjeren u javnobilježničkom uredu Mile Fajcića nekoliko dana nakon izlaska ubojice iz istražnog zatvora.

Verzija priče oko imovine Mate Vukelića i njegove obitelji je obrambena, kao i sam datum sklapanja ugovora.

Posudba od strica

- U tom stanu živio sam sa suprugom te kćeri i sinom. Od Grada smo ga dobili u najam 1996. godine. Kasnije smo ga kupili od zajedničkih sredstava, a dio od 10.000 kuna nam je posudio stric kojem sam vratio dug od druge zarade - pomagao sam ljudima čistiti dvorišta, kositi travu, raditi u poljoprivredi. Tijekom 2012. usmeno sam dogovorio sa suprugom kako ćemo podijeliti imovinu, odnosno da kćeri ostavimo taj stan, a sinu pomognemo kupiti kuću. Nisam želio da naša djeca prožive moja loša iskustva. Darovni ugovor s kćeri je sklopljen u svibnju 2014. godine, kad je maturirala. Sin je kupio kuću godinu prije. Dao sam mu 5000 eura i još 20.000 kuna te i dalje štedimo da mu pomognemo. Svoje sam prebivalište prebacio u Kosinj kad sam otišao u mirovinu početkom 2013., jer tamo imam imanje. Bio sam 25 dana u zatvoru. S obitelji o ubojstvu nakon izlaska nisam raspravljao, niti me je kći išta pitala. Niti sam imao u primisli daljnje posljedice i potraživanje materijalne štete obitelji pokojnog brata. U vrijeme događaja ja sam jedino spašavao svoj život - svjedočio je Mate Vukelić, pokušavajući obraniti darovni ugovor koji glasi na kćerkino ime. Kad mu se u sudnici predočio ugovor kupnje s datumom 10. listopada, bivši gospićki policajac je i dalje ustrajao na svojim tvrdnjama. Njegovu priču ponovila je supruga Gordana, ali i njihovo dvoje djece.

- Do 2013. godine smo svi zajedno živjeli u tom stanu. Sin se odselio u novu kuću, a suprug je otišao mirovinu. Nisam tražila od Milanove obitelji da ne pokreće postupak naknade štete protiv moga muža. Mi kao obitelj imamo kuću, zemlju i šumu u Kosinju - pojasnila je sucu ubojičina supruga Gordana, a njegova, pak, kći Danica Vukelić kojoj je pripao sporni stan, ističe: “Ugovor je sklopljen prije ubojstva, ali je jedino ovjeren kod javnog bilježnika nakon izlaska mog oca iz zatvora”.

Sud nije povjerovao

Sud, međutim, nije povjerovao u njihova svjedočenja. Svjestan je toga i Željko Vukelić. Uvidio je da je očiti “trn” u oku svom stricu Mati te k sebi ne može doći od svih tih poteza koje povlači od trenutka kad su Mate i Milan “i javno zaratili”.

- Mučki mi je ubio oca zbog ljubomore i dignutog zidića, zbog njega cijelo selo ne diše i onda šlag na kraju: darovnim ugovorom nakon izlaska iz zatvora “riješio” se svoje imovine. Time je dao do znanja meni, mojoj majci i mojoj braći da smo za njega šljam! Svake godine rodbina se okuplja na Dan mrtvih u Kosinju. Idemo na groblje, prisjećamo se uspomena. Otkad nema mog oca, ništa u selu nije više isto. Problemi između njih dvojice su nastali nakon smrti roditelja koji su imovinu darovnim ugovorom ostavili mojem ocu i njegovoj sestri, dok stricu Mati nisu ostavili ništa. Zašto? Zato što je moj stric cijeli život fizički maltretirao svoga oca, a onda i majku - ispričao je ogorčeno Željko Vukelić, jedan od trojice sinova ubijenog muškarca na čijem je tijelu bilo čak 14 ulaznih rana od metaka. U nalogu za provođenje istrage bilo je naznačeno da je Mate Vukelić prema bratu ispalio devet hitaca iz pištolja HS, a od toga ga je pogodilo najmanje pet. No, nalaz obdukcije napravljene u Kanadi otkrio je da je pokojni Vukelić imao četiri rupe na nogama, šest u predjelu trupa, jednu u lijevoj te tri u desnoj ruci.Podsjetimo, ubijeni Milan želio je ostarjeti u Lici. U srpnju prošle godine je doletio u Hrvatsku jer je uređivao kućicu. Obitelj, koja ga je tada zadnji put vidjela živog u Kanadi, rekla mu je: “Milane, pazi se, Mate nas tamo u Lici ne želi!”. Bili su u pravu jer im je Mate to i pokazao na najgori mogući način. Uzeo je pištolj, ubio brata i staloženo nazvao 192. Operateru je rekao: “Ja sam Mate Vukelić, bivši policajac. Ubio sam brata. Dođite po mene”. Zatim je onako krvav i naoružan tješio prolaznike govoreći im: “Ne bojte se. Nemam više metaka. Svi su u njemu! Neću ja vas. Al’ neće ni on više zidati ništa”.

Inače, nakon smrti roditelja i podjele imovine, prema kojoj je Milanu pripalo više, dodatno ga je izjedala i bratova ljubaznost.

- Svaki put kad je tata došao iz Kanade, Mate je pravio nered, rušio stabla, trgao cvijeće, beljio mu se, puštao ovce u dvorište. U Kanadu nam je bila stigla i vijest da je Mate pucao na svoju sestru u Zagrebu zbog stana. Nije lako živjeti s takvim spoznajama koje se događaju u krugu obitelji - prisjetio se sin ubijenog.

Kvadrat za 1287 kuna

Nije nimalo lako ni krunskoj svjedokinji ubojstva, 80-godišnjoj susjedi kojoj je sve to itekako teško palo da je u početku izbjegavala izaći iz kuće te je jedino odlazila psihijatru. Mještani iščekuju krajnji sudski epilog, a susjeda Matu, napominju nam, gledaju sa strahopoštovanjem.

Ono što dodatno, a nevezano za slučaj prijetnji i ubojstva, “bode” u oči je cijena kvadrata stana po kojoj je Mate Vukelić od Grada Gospića kupio stan. U ugovoru sklopljenom između Grada Gospić, koji je potpisao gospićki gradonačelnik Milan Kolić u prosincu 2005.godine, tadašnji gospićki policajac kupio je za 62.200 kuna, plativši tako metar kvadratni 1287 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:06