SUROVA LIKVIDACIJA

LIČKO MJESTO U STRAHU OD POVRATKA KRVNIKA Bivši policajac na slobodi samo 25 dana nakon što je izrešetao svog brata

Mate Vukelić, čim je izašao iz zatvora, prepisao je nekretnine na ženu i kćer jer je obitelj žrtve digla imovinsku tužbu

Bivši gospićki policajac Mate Vukelić u istražnom zatvoru bio je 25 dana nakon što je 8. rujna u Donjem Kosinju s pet metaka ubio vlastitog brata Milana.

To ličko selo od njegova izlaska iz zatvora strahuje, počevši od prve susjede koja je glavni očevidac te surove likvidacije prouzročene jezivom ljubomorom. Ono što je dodatno šokiralo obitelj ubijenog Milana, Ličanina s kanadskom putovnicom, vijest je da je stric ubojica, u strahu da ne ostane bez imovine jer su nećaci odlučili tražiti odštetu, došao na ideju. Otišao je 10. listopada javnom bilježniku i stan od 48 kvadrata u Gospiću darovnim ugovorom ustupio kćeri, dok je supruzi darovao tri oranice, tri livade i dio kuće od 125 kvadrata, kao i dvorište od 1600 kvadrata.

Izrešetao ga zbog zidića

- Sebi ne možemo doći od poteza koje moj stric vuče. Mučki mi je ubio oca zbog ljubomore i dignutog zidića, zbog njega cijelo selo ne diše i onda šlag na kraju: darovnim ugovorom po izlasku iz zatvora ‘riješio’ se svoje imovine. Time je dao do znanja meni, mojoj majci i mojoj braći da smo za njega šljam! Svake godine rodbina se okuplja na Dan mrtvih u Kosinju. Idemo na groblje, prisjećamo se uspomena. A znate kako je to bilo ove godine? Rodbina u mjesto nije došla jer se boje Mate. On naveliko šeta okolo - priča ogorčeno Željko Vukelić, jedan od trojice sinova ubijenog.

- Ovo postoji samo u Hrvatskoj. Tražili smo privremenu blokadu imovine Mate Vukelića koju je sud uvažio. Paralelno smo podnijeli i tužbu za naknadu štete. Čim mu je uručena, on je istoga dana odlučio darovnim ugovorom sve ostaviti supruzi i kćeri. U ime obitelji pokojnog Vukelića podnio sam tužbu pobijanja dužnikove pravne radnje na štetu vjerovnika - pojasnio je kratko odvjetnik Milko Križanović koji zastupa pravne interese obitelji pokojnog Vukelića.

Želio ostarjeti u Lici

Podsjetimo, ubijeni Milan želio je ostarjeti u Lici. U srpnju je doletio u Hrvatsku jer je uređivao kućicu. Obitelj, koja ga je tada zadnji put vidjela živog, rekla mu je: “Pazi se, Mate nas tamo ne želi!” Bili su u pravu jer im je Mate to i pokazao na najgori mogući način. Uzeo je pištolj, ubio brata i nazvao 192. Operateru je rekao: “Ja sam Mate Vukelić, bivši policajac. Ubio sam brata. Dođite po mene”. Zatim je onako krvav i naoružan tješio prolaznike govoreći im: “Ne bojte se. Nemam više metaka. Svi su u njemu! Neću ja vas. Al’ neće ni on više zidati ništa”.

Inače, nakon smrti roditelja i podjele imovine prema kojoj je Milanu pripalo više, dodatno ga je izjedala i bratova ljubaznost.

- Svaki put kad je tata došao iz Kanade, Mate je pravio nered, rušio stabla, trgao cvijeće, beljio mu se, puštao ovce u dvorište. U Kanadu nam je bila stigla i vijest da je Mate pucao na svoju sestru u Zagrebu zbog stana - prisjetio se još sin ubijenog.

Sve dok slučaj ne dobije sudski epilog, krunska svjedokinja ubojstva, 80-godišnja susjeda, neće imati miran san. Od samog čina posjećuje psihijatra, ne izlazi iz kuće i “propada”.

- Susjede se, kao ni obitelj, ne može birati. No ništa me dalje nemojte pitati - rekao je kratko njezin sin, vidno zabrinut za majku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:44