PRVI PUT CIJELA ISTINA

POTRESNA ISPOVIJEST LIČKE UDOVICE 'Mog Milana okrutno je s devet metaka ubio njegov brat Mate'

Ana Vukelić je ubijenog Milana upoznala prije 38 godina u Lici te su se vjenčali i otišli živjeti u kanadsko mjesto Kelown gdje su dobili troje djece i šestero unučadi, a sada je došla po njegovo tijelo
 Robert Fajt, Zeljko Grgic / CROPIX;

Milan Vukelić (61), Ličanin s kanadskom putovnicom i nadimkom Lola iz Donjeg Kosinja, nije niti slutio da će mu snove o idiličnoj starosti naprasno ugasiti bratova ljubomora.

- Ja sam Mate Vukelić. Bivši gospićki policajac. Ubio sam svoga brata iz Kanade. Dođite po njega - izgovorio je u telefonsku slušalicu operateru 192 i potom se, držeći pištolj u ruci, zakrvavljen vratio na ulicu do brata i obratio prestravljenim prolaznicima: - Ne bojte se. Nemam više metaka. Svi su u njemu! Neću ja vas. Al’, neće ni on više ništa zidati!

Osmog rujna oko 11 sati Milanovoj supruzi Ani te sinovima Adamu (29), Željku (35) i Martinu (36) u dalekoj Kanadi urušio se svijet. Na najgori mogući način stric Mate poručio im je da nije zabadava strah i trepet rodnog kraja i da ih kao članove obitelji ne podnosi. Bivši policajac nije se libio posegnuti za pištoljem. U brata je ispalio devet metaka, od kojih pet u prsa. Prilike da se bori za život nije bilo. Milan je umro na očigled stanovnika zaseoka Vukelići na području Kosinja dok se ubojica u kući presvlačio i čekao svoje bivše kolege da ga odvedu.

Supruga i trojica sinova ubijenog Vukelića odmah su došli u Hrvatsku. Zadnji put Milana su vidjeli živog 25. srpnja na aerodromu u Vancouveru uoči ukrcavanja u avion. Kao i uvijek, rekli su mu: - Pazi se! Mate nas tamo ne želi!

Foto: Željko Grgić/CROPIX

No, Milan, pozitivac, nije to prihvaćao.

Tko je bio pokojni Milan? Sve dok mu do prije 38 godina njegova Ana, tijekom posjeta rodbini u Lici, nije ukrala srce, radio je kao kondukter u zagrebačkom ZET-u. S jednim koferom u ruci i bez znanja engleskog jezika, Hrvatsku je zamijenio kanadskim mjestom Kelown. Otad je živio svoj san da zbrine obitelj i priušti si mirovinu u Lici. Iza njega je, osim supruge i sinova, ostalo i šestero unučadi.

- Odgovora na ovakav zločin nema. To je Matino hvala mom mužu što mu je od srca financijski pomagao cijeli život. I ne samo njemu, nego i cijeloj obitelji. Što je Mate radio svojim roditeljima, koji su im ostavili to imanje oko kojeg su nastale bitke, bolje je ne spominjati. Ocu je lomio rebra pa je jadan iskočio kroz prozor da se spasi. Zlostavljao je i tetu. Ženinom glavom je razbio staklo na prozoru. Ali, svi su ga se ustručavali prijavljivati jer je riječ o policajcu koji ima zaleđe. A kad ga se i prijavi, opet ništa - priča potresena udovica Ana Vukelić.

Ana Vukelić priča kako je njezin Milan trojicu sinova, dok su bili mali, učlanio u folklorno društvo hrvatskih iseljenika. U svom domu imao je mesnicu u kojoj je radio domaće kobasice, kulen i špek. Foto: Željko Grgić/CROPIX

Ona se, otkad je postala član te obitelj, sa strahopoštovanjem odnosila prema Mati. Upravo ta ljubaznost, a onda i podjela imovine nakon smrti roditelja Matu je toliko izjedala da je svaki put kada bi brat iz Kanade došao u selo, pravio nered, bučio, rušio stabla, trgao cvijeće, beljio mu se...

- Susjedi se boje da će brzo izaći iz zatvora. Kad smo ih pozvali na misu zadušnicu, pitali su nas hoćemo li imati čuvare! Milan je silno želio biti pokopan u Lici. Ali, strahujemo da bi netko mogao uništiti grob pa ćemo ga pokopati bliže nama, u Kanadi - kaže Željko, jedan od trojice sinova, uvjeren da njegov otac nije inicirao sukob, niti prvi nanio ozljedu Mati. Mate si je, poziva se na iskaze svjedoka, pokušavajući preskočiti zid sam ozlijedio glavu.

Foto: Željko Grgić/CROPIX

Pokojni roditelji dvojice sukobljene braće, Danica i Martin Vukelić, prošli su svašta sa sinom policajcem. Iako su Milanu prepisali manje nego Mati, svejedno to Mati nije bilo prihvatljivo. Na parceli si je sagradio kuću, dok je obiteljska kuća pripala Milanu i sestri. A radi očuvanja mira Milan je još i djelić svog imetka dao Mati.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 20:32