AFERA DALLIGATE

John Dalli: Korumpirani birokrat ili žrtva duhanskog lobija

 AP Photo/Yves Logghe

Kao pravi triler, nastavlja se priča oko ostavke povjerenika EU za zdravstvo i zaštitu potrošača Johna Dallija . Ne samo da se priča nije stišala deset dana otkako je Maltežanin Dalli iznenada podnio ostavku, već se svakim danom otvaraju brojna pitanja, pojavljuju novi dokazi, a povećava se i broj žrtava. Što se tiče medija, priča im se čini većom i od financijske krize. Svi elementi za triler su tu. Od švedskog proizvođača bezdimnog nikotina, preko posrednika s Malte traženo je vrtoglavih 60 milijuna eura da bi se promijenila direktiva EU o nikotinu. Posljedice? Pala je glava povjerenika EU, predsjednik Europske komisije Barroso je optužen da ne govori istinu, a ured EU za suzbijanje prijevara OLAF osumnjičen je za kršenje procedure. Ostavku je iznenada podnio i šef nadzornog odbora OLAF-a. Europski parlament traži cijelu istinu, a sam Dalli kaže da je žrtva duhanskog lobija. Isti taj lobi ovih dana opsjeda Europsku komisiju. Ima tu i neimenovanih mladih odvjetnica, a ima navodno i dokaza o uroti.

Šturo priopćenje

Nakon što je 1999. godine pala cijela Europska komisija zbog afere s povjerenicom iz Francuske Edith Cresson, ovo je prvi put da jedan povjerenik Europske komisije podnosi ostavku. Edit Creson je davne 1999. godine optužena za zloporabu položaja. Osobnog zubara je imenovala kao znanstvenog savjetnika za HIV, iako nije u tome imao iskustva, te je plaćen sto tisuća eura za jedan izvještaj od 24 stranice.

Ovaj je put priča drugačija, i zasad se ne trese cijela Komisija. Sve se kuhalo u proteklih godinu dana, a u javnost izbilo prošli tjedan, 16. listopada, kad je iznenada Europska komisija dala šturo priopćenje o ostavci povjerenika Dallija. Onda je počeo rat riječima. Europska komisija inzistira na tome da je Dalli svojevoljno dao ostavku nakon što ga je predsjednik Barroso izvijestio o rezultatima istrage OLAF-a, koja je zaključila kako je Dalli znao da netko u njegovo ime traži značajnu svotu novca te da je, iako novac nije primio niti učinio nešto ilegalno, propustio o slučaju izvijestiti nadležne. Barrosu je to bilo dovoljno da procjeni kako je sada politički neodrživo za Dallija da nastavi posao povjerenika EU, i na sastanku je od njega zatražio ostavku.

Jednostavna rekonstrukcija cijele priče je nemoguća, no zna se da se radi o pokušaju iznude novca za utjecaj na odluke EU. Glavni lik priče je malteški biznismen Silvio Zammit, Dallijev politički suradnik iz prošlosti, koji je kao lobist od švedskog proizvođača bezdimnog nikotina tražio 60 milijuna eura da utječe na promjenu nacrta direktive Europske komisije o duhanu, koju je pripremao upravo John Dalli s Malte, a taj je prijedlog do kraja ove godine trebao biti predstavljen. Švedska kompanija, koja proizvodi takozvani snus, nikotinsku smjesu koja se stavlja ispod usnice na zubno meso i cucla, a koja je zabranjena svugdje u EU, osim u Švedskoj, preko svojih predstavnika za odnose s javnošću, koji su i komunicirali sa Zammitom, sama je prijavila slučaj švedskoj vladi i Europskoj komisiji. To je ovih dana potvrdio Patrick Hildingsson, potpredsjednik Swedish Match grupe za odnose s javnošću. On je rekao da je Zammit tražio odmah deset milijuna eura za Dallija, a ostalih 50 milijuna bi ta kompanija dala nakon što se usvoji regulativa. Predstavnik švedskog proizvođača je opisao čak i sastanak s Dallijem u razgovoru za Europolitics. Navodi da je na pitanje je li moguće ukinuti zabranu za prodaju snusa u EU, od Dallija dobio odgovor da bi to za njega bilo političko samoubojstvo. Nakon toga je Dalli izašao sa sastanka, a posrednik Zammit otkrio po kojoj bi cijeni Dalli mogao počiniti to političko samoubojstvo. Cijena je, navodno, iznosila 60 milijuna eura.

OLAF tvrdi da ima čvrste indicije za to kako je povjerenik EU znao da se ti kontakti nastavljaju, i nije ništa poduzeo. Na upit je li netko kriv ako netko drugi bez njegova znanja traži novac, generalni direktor OLAF-a Giovanni Kessler rekao je da je osoba na takvom položaju odgovorna i onda ako ne prijavi pokušaj podmićivanja. Ako ja znam da netko ide okolo, i u moje ime traži ogromnu svotu novca, naravno da ću tražiti da to prestane, ili ću to prijaviti i reći da s time nemam veze - rekao je Kessler.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:36