IZ BRUXELLESA AUGUSTIN PALOKAJ

NAJVEĆI KORUPCIJSKI SKANDAL U POVIJESTI EU Lobist u ime EU povjerenika za mito nudio izmjene propisa

Maltežanin John Dalli pod istragom je zbog veza s duhanskom industrijom
 AP

Ono što se predstavljalo kao novost u ponašanju visokih dužnosnika Europske komisije moglo bi brzo prerasti u jedan od najvećih skandala tog utjecajnog tijela Europske Unije.

U utorak kasno navečer Europska je komisija objavila posebno priopćenje da je povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača John Dalli s Malte dao ostavku zbog istrage Europskog ureda za suzbijanje prijevara (OLAF). Navedeno je da je Jose Manuel Barroso prihvatio ostavku koja stupa na snagu odmah. Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič privremeno će zamijeniti Dallija, a Malta će brzo poslati novog kandidata za povjerenika umjesto dosadašnjeg.

Mnogi u Europskoj Uniji, iako šokirani, pozdravili su ostavku nazvavši je “novom praksom“ koja će poboljšati imidž EU.

Na slici: John Dalli

Istraga se vodila zbog sumnje da je jedan malteški biznismen od kompanije Swedish Match, koja proizvodi duhan za žvakanje, tražio milijune kako bi posredovao u kontaktima s povjerenikom Dallijem i utjecao na promjenu direktive o zaštiti potrošača od duhanskih proizvoda. Istraga je pokrenuta nakon što je sama švedska kompanija javila da je određeni lobist s Malte zatražio veliki iznos za posredovanje kako bi se promijenila direktiva Europske komisije.

U svom priopćenju za medije Europska je komisija naglasila kako i samo OLAF-ovo izvješće potvrđuje da nije bilo izravne štete po proces odlučivanja, niti je Dalli bio izravno povezan, niti je primao novac, nego je samo bio upoznat s tim događajima. Sam John Dalli odbacio je optužbe i rekao da će koristiti “sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi dokazao svoju nevinost”.

Glavni ravnatelj OLAF-a, Giovanni Kessler, danas je u Bruxellesu potvrdio kako nema dokaza da je Dalli izravno umiješan u aferu, ali “ima nekoliko podudarnih dokaza da je on znao za te pokušaje, no nije ništa poduzeo da ih spriječi ili javi o tome”.

Na upit može li netko biti odgovoran zato što se netko drugi pozove na njegovo ime, ravnatelj OLAF-a je odgovorio:

- Ako znate da netko ide uokolo i traži mnogo novca pozivajući se na vaše ime te time krši zakon, naravno da to trebate spriječiti ili javiti, a gospodin Dalli to nije učinio.

Na upit koliko je novca tražio lobist s Malte, ravnatelj OLAF-a samo je rekao da se radi o “golemu iznosu” pa je procjenu prepustio mašti novinara.

Ono što ovaj slučaj čini još intrigantnijim jest to što je odmah nakon nekoliko sati Dalli izjavio da je Barroso od njega zatražio ostavku, ali nigdje nije rekao da je on ostavku i dao. Nema ni njegova priopćenja, ni izjave o tome da je dao ostavku. Glasnogovornica Europske komisije mogla je samo reći da je Dalli “na sastanku s predsjednikom Barrosom usmeno podnio ostavku”.

Komisija smatra da nije predviđena nikakva pismena procedura davanja ostavke povjerenika te da je dovoljno to što ju je Dalli “usmeno podnio”, ali za to nitko još nije vidio potvrdu jer sam Dalli kaže da je od njega “Barroso zatražio ostavku”. Također je čudno to što Dalli nije koristio tehnička sredstva Europske komisije kako bi se obratio javnosti, iako bi ostavku, pogotovo ako je podnesena iz moralnih načela, trebao prije svega objaviti javnosti.

Konferencija za novinare ravnatelja OLAF-a bila je jedna od najposjećenijih u povijesti Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:55