OSUMNJIČEN JE DA JE PRIKRIVAO POKUŠAJ IZNUDE

OBRAT U VELIKOJ KORUPCIJSKOJ EU AFERI John Dalli: 'Nisam podnio ostavku! Na to me je prisilio Barroso'

 AP Photo/Yves Logghe

BRUXELLES - Bivši europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača John Dalli ustraje u svojoj tvrdnji da nije podnio ostavku, nego da ga na to prisilio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, te je najavio pravnu bitku kako bi oprao svoje ime.

Bivši malteški povjerenik je osumnjičen da je prikrivao pokušaj iznude. Jedan malteški poduzetnik navodno je tražio od švedskog proizvođača duhana Swedihs Match novčanu naknadu, a zauzvrat je nudio da će preko povjerenika Dallija pokušati utjecati na promjenu europskog zakona, koji zabranjuje izvoz određene vrste duhana izvan Švedske. Protukorupcijski ured EU-a (OLAF) utvrdio je da nije došlo ni do kakve transakcije, ali da je povjerenik Dalli znao da se taj poduzetnik pozivao na njega, a da pritom ništa nije poduzeo.

Dalli je u srijedu na konferenciji za novinare u prepunoj dvorani Udruge stranih novinara u Bruxellesu rekao da je na sastanku s Barrosom, koji je trajao sat vremena, bio prisiljen na ostavku. Također je rekao da nikad nije primio nikakav novac niti mu je to ponuđeno od bilo koga te da nije znao da se itko pozivao na njegovo ime.

Prema Dalliju, Barroso je, pozivajući se na izviješća OLAF-a, tražio ostavku. "Odgovorio sam da ću dati ostavku ako se to od mene pismeno zatraži, što još nije učinjeno", rekao je Dalli, inzistirajući da na tome da je "bio prisiljen na ostavku".

Dodao je da je od Barroso zatražio 24 sata za konzultacije, na što mu je predsjednik Komisije odgovorio: "imaš 30 minuta".

Nakon sastanka Barrosa i Dallija, 16. listopada Europska komisija je objavila priopćenje da je Dalli podnio ostavku nakon što mu su mu predočeni zaključci istrage OLAF-a prema kojima je on znao da se malteški poduzetnik pozivao na njega, ali da nije ništa poduzeo da to spriječi.

"Ne znam na osnovu čega je OLAF donio takve zaključke. Barroso je čitajući neke papire inzistirao da dam ostavku", rekao je Dalli.

Prema navodima, koji su do sada iscurili u javnost, malteški poslovni čovjek Silvio Zammit tražio je od Swedish Matcha 60 milijuna eura, a da će zauzvrat preko povjerenika Dallija pokušati utjecati na promjene zakona koji zabranjuje izvoz snusa na tržišta ostalih zemalja članica. Snus je vrsta duhana u prahu, koji se u vrećicama stavlja između gornje usne i desni i tako se "cucla". To se uglavnom prakticira u nordijskim zemljama, dok u ostalim europskim zemljama najčešće ni ne znaju za to.

Taj je proizvod zabranjen prema direktivi EU-a, koja zabranjuje "sve duhanske proizvode za oralnu uporabu, osim onih za pušenje ili žvakanje"

Zabrana je na snazi od 1992. godine, a Švedska, koja je u EU ušla 1995. godine, izborila se za izuzeće kada je u pitanju snus.

Swedish Match je jedna od vodećih svjetskih tvrtki za proizvodnju duhana, a prošle je godine ostvarila profit veći od 400 milijuna eura.

Dalli je potvrdio da je razgovorao s odvjetnicom, koja je bila u društvu Silvija Zammita, ali da nije znao da je ona lobistica za Swedish Match. "Ona se u tom razgovoru samo raspitivala kakvo je stanje stvari kada je riječ o snusu", rekao je Dalli, dodajući da iz toga nije mogao zaključiti da je ona lobistica.

Najavio je da će podnijeti tužbu i da još nije odlučio hoće li to biti pred malteškim ili belgijskim sudom. "Barroso je donio vrlo ozbiljnu odluku, kojom je ugrožena moja budućnost i budućnost moje obitelji. Želim pravdu jer nema dokaza da sam učinio nešto krivo.

Barroso je u srijedu odgovorio na Dallijevo pismo koje je dobio tri dana ranije i u kojem odbacuje njegove tvrdnje.

"Tijekom našeg sastanka, 16. listopada, vi ste nedvosmisleno rekli da podnosite ostavku" pred još dva svjedoka, tvrdi Barroso, dodajući da prema Ugovoru o EU-u nema potrebe za pisanom ostavkom.

Barroso je podsjetio Dallija da se kao bivši povjerenik mora "ponašati kao osoba s integritetom". "Vaše razne pritužbe i optužbe o nezakonitom ili nekorektnom ponašanju prema vama, a koje ste iznijeli nekoliko puta nakon 17. listopada, također su nerazumljive. Podsjetio bih vas da ste imali nekoliko prigoda da pravodobno reagirate na pitanja koja su se pojavila u OLAF-ovoj istrazi", piše Barroso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:37