PROMJENE USTAVA

Zoran Milanović pozvao Jadranku Kosor: Premijerko, vrijeme je za dogovor, već ste ugrozili pregovore

Ustavne promjene su prilika za konsenzus, a ne za truli kompromis. HDZ bi malo trebao osluhnuti javnost u Hrvatskoj, poručio je vođa SDP-a
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Šef SDP-a Zoran Milanović pozvao je danas predsjednicu HDZ-a i Vlade Jadranku Kosor na dogovor o ustavnim promjenama. HDZ zbog otezanja s ustavnim promjenama ugrožava pregovore s EU, tvrdi Milanović te poručuje da je SDP i dalje za dogovor o ustavnim promjenama.

Samo u konzulatima

- HDZ bi malo trebao osluhnuti javnost u Hrvatskoj. Ustavne promjene su prilika za konsenzus, a ne za truli kompromis - istaknuo je predsjednik SDP-a. Glavni prijepor SDP-a i vladajućih u vezi s ustavnim promjenama je pitanje glasanja dijaspore. SDP, podsjetimo, traži da dijaspora može glasati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a njih je u BiH samo četiri.

Predugi pregovori

Budući da HDZ ne pristaje na takvo rješenje, u raspravu se uključio i predsjednik Ivo Josipović s kompomisnim prijedlogom da takvih mjesta bude 20 do 30. Međutim, Milanović kaže da o tome nisu razgovarali, a čini se da baš i nije sklon takvom prijedlogu.

Milanoviću je vrlo brzo odgovorio potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

- Vladajuća koalicija na njegov blef neće nasjesti. Ako SDP bude ustrajao na pitanju glasanja dijspore, onda ćemo promijeniti samo ono što je vezano uz EU - poručio je Milanoviću Šeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:26