NOVI MODEL IZBORA

Dijaspora će u konzulatima birati samo tri zastupnika

Hrvatski državljani u BiH imat će samo četiri glasačka mjesta umjesto 124, koliko ih je bilo do sad. Ustav će se mijenjati do sredine srpnja
 CROPIX

ZAGREB - Tri fiksna zastupnika dijaspore te glasanje isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima za građane s prebivalištem izvan Hrvatske, model je koji su danas, nakon više mjeseci usaglašavanja, konačno dogovorili HDZ SDP-a kao rezultat kompromisa u budućim promjenama Ustava. Obje strane ističu da se radi o dobrom rješenju nakon kojeg Hrvatska može nastaviti pregovore s EU.

Sada se broj zastupnika dijaspore izračunava tako da se broj izašlih birača u dijaspori dijeli s prosječnom ‘težinom’ jednog mandata u Hrvatskoj, pa ih tako u sadašnjem sazivu Sabora ima čak pet. Dogovoreno rješenje bi broj zastupnika iz inozemstva sveo na 3, ali više ne bi bilo važno koliko bi glasača s prebivalištem izvan Hrvatske uopće izašlo na izbore. Istodobno, drastično se smanjuje broj biračkih mjesta u BiH. Na prošlim parlamentarnim izborima bilo ih je čak 124, a po novom samo 4.

- To je dogovor nakon dosta promišljanja i razgovora. Sad možemo punim jedrima krenuti u izmjene Ustava i donošenje desetak zakona u okviru EU paketa - rekla je premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor . Najavila je da će izmjene Ustava biti dovršene do sredine srpnja te da će Hrvatska završiti pregovore s EU do kraja godine.

Za predsjednika SDP-a Zorana Milanovića rješenje “nije savršeno, ali da je dobar kompromis”.

- Njime ćemo ukloniti traumatično i loše, bar deset godina ćemo moći normalno živjeti. Oko glasanja dijaspore bilo je previše podjela. Ovo uvodi red i otvara nam vrata da se posvetimo ulasku u EU - rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare u Saboru.

Na pitanje novinara zašto je SDP pristao na rješenje po kojem će glas u Mostaru vrijediti više nego u Zagrebu, Milanović je rekao da on ne pravi razliku između “Mostara, New Yorka ili Camberre”.

- Ovo je naša posebnost - ustvrdio je Milanović.

Premijerka Kosor uvjerena je da će Hrvati iz BiH biti zadovoljni.

- Omogućeno im je glasanje za tri zastupnika, a i njima je u interesu da Hrvatska završi pregovore s EU i da BiH dobije Akcijski plan za NATO - kazala je Kosor.

Milanović je najavio da će SDP inicirati s vladajućima “razgovore bez pritisaka” i o tome da se u Ustav unese odredba o nediskriminaciji po spolnoj orijentaciji te da se ukine članak Ustava koji predviđa donošenje posebnog zakona o Uredu Predsjednika Republike. Premijerka Kosor rekla je pak da je što se tiče zabrane spolne diskriminacije to već rješeno posebnim zakonom, ali da se o tome može razgovarati, a što se tiče Ureda predsjednika da se za to može formirati radna skupina koja bi ponudila rješenje.

Prema istupu Milanovića, novi prijedlozi SDP-a nisu ultimativnog karaktera, Rješenjem glasanja dijaspore, HDZ je zapravo osigurao dvije trećine glasova zastupšnika potrebnih za izglasavanje izmjena Ustava.

HDZ 1990.: Promjene Ustava su diskriminirajuće

Dogovor o promjenama hrvatskog Ustava izazvao je burne reakcije među Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

- Ovaj sporazum je diskriminirajući prema Hrvatima iz BiH - izjavio je glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar.

Potpredsjednik Vijeća ministara i član Predsjedništva HDZ-a BiH Dragan Vrankić smatra da je riječ o ponižavanju tamošnjih birača.

No, njegov stranački šef Dragan Čović razmišlja drukčije.

- Mi podržavamo dogovor i vjerujem da je on okrenut na dobrobit Hrvatske - izjavio je Čović. (S. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:24