IZA ZATVORENIH VRATA

Kosor na hitnoj sjednici: SDP opstruira ulazak u EU ako odbije Ustav

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Vlada je večeras na zatvorenoj sjednici prihvatila prijedlog saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da se u izmjene Ustava ide isključivo u dijelovima vezanim za usklađivanje s EU, sankcioniranje pretvorbenog kriminala te da u preambulu uđu sve nacionalne manjine.

U prijedlogu Vlade nema dijela koji se tiče glasanja dijaspore, a na čemu inzistira opozicija. SDP tako traži da hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu mogu glasati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Za izglasavanje izmjena potrebna je dvotrećinska većina glasova u Saboru, što HDZ s partnerima za sada nema, osim ako ne uspiju na svoju stranu pridobiti opoziciju, prije svega SDP.

Vlada smatra da je ovaj prijedlog dobar, da omogućava prvi cilj, a to je promijeniti Ustav u onom dijelu koji je važan za tehnički završetak pregovora s EU do kraja ove godine. Naime, o promjeni Ustava ovisi i glasanje o nekoliko zakona koji su već gotovi i samo čekaju ustavne promjene - objasnila je premijerka Jadranka Kosor nakon sjednice. Prema njezinim riječima, Vladin prijedlog je usuglašen s opozicijom, i on će pored EU, obuhvatiti i pretvorbeni kriminal i navođenje svih nacionalnih manjina u izvorišnim osnovama.

To nije uvjet za završetak pregovora. To je politička odluka Vlade i vladajuće koalicije, oko čega postoji suglasje i s oporbom. Već smo na kraju travnja i ako sada ne krenemo u stvarnu proceduru za izmjenu Ustava, onda će nam svi rokovi propasti - ustvrdila je premijerka Kosor.

Na pitanje novinara kako će se donijeti izmjene Ustava kada SDP ustraje na tome da se izmijeni i dio oko glasanja dijaspore, a Vlada to odbija, premijerka je rekla kako vjeruje da se najveća opozicijska stranka na kraju ipak neće tome protiviti. Riječ je, kazala je, o političkoj borbi, ali i o potrebi kompromisa. Ostavila je otvorenu mogućnost da se oko glasanja dijaspore još razgovara s opozicijom tijekom saborske rasprave.

- Pravo glasovanje hrvatskih državljana izvan domovine nije uvijet za dovršetak pregovora. Svi naši pokušaji usuglašavanja oko tog dijela nisu urodili plodom. Ako želimo postići dogovor onda svaka strana mora ponešto ponuditi i od ponečega odustati. Važno je završiti pregovore.

Ne mogu vjerovati da bi SDP glasovao protiv ulaska u EU, protiv završetka pregovora i protiv uvođenja u Ustav nezastarijevanja pretvorbenoga kriminala. To bi bile vrlo čudne poruke. No, to ne znači da smo zalupili vrata. I u ovoj fazi promjena Ustava možemo nastaviti razgovor o toj točki koja je za oporbu važna. Vlada ne može na sebe preuzeti teret i rizik zaustavljanja pregovora - zaključila je Kosor.

Inače, još prošlog tjedna Vladimir Šeks je najavu opozicije da bez izmjena oko dijaspore neće glasati za novi Ustav, nazvao „blefom“ i poručio da je to njihova „konstruktivna suzdržanost“ te da će tako biti i ovoga puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:42