SLUČAJ CROATIA BUS

ZLOČIN KOJI SE IPAK ISPLATIO Sulić pomilovan od zatvora, a nije podmirio ni štetu

 Ronald Goršić/EPH

Leon Sulić, kojega je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pomilovala od izdržavanja zatvorske kazne, Croatia Busu d.o.o., koji je prema presudi počinjenim kaznenim djelom oštetio za 589.311,84 kune, nije, kako pokazuje naša provjera, nadoknadio ni novčića štete koja mu je dosuđena.

Nakon medijske bure koja se digla zbog predsjedničinih spornih pomilovanja iz njezina je Ureda priopćeno da je Sulić pomilovan samo od izdržavanja ostatka zatvorske kazne (izdržao je samo mjesec i pol od dosuđenih godinu i deset mjeseci), ali nije oslobođen od obaveze da Croatia Busu nadoknadi dosuđenu štetu. Treba napomenuti kako predsjednica, i da hoće, ne može pomilovati osuđenika od obaveze nadoknade štete koju je prouzročio kaznenim djelom jer je u tome priječi Zakon o pomilovanju.

Zahtjev nije podnesen

Pravomoćnu presudu kojom je Sulić osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora te naknadu štete Croatia Busu u visini od 589.311,84 kune Vrhovni je sud donio prije gotovo dvije godine, 18. ožujka 2014. Sulić je imao takozvani paricijski rok od 15 dana od primitka presude u kojem je bio dužan podmiriti dosuđenu štetu. Kako on to u zakonskom roku nije učinio, tvrtka Croatia Bus d.o.o. bila je dužna od Općinskoga građanskog suda u Zagrebu zatražiti prisilnu naplatu tih sredstava, tj. podnijeti zahtjev za ovrhu Sulićevih računa ili imovine. No, glasnogovornica zagrebačkoga Općinskoga građanskog suda, Laura Crnić-Klapšić, rekla nam je da zahtjev za ovrhu od Croatia Busa protiv Sulića na taj sud nikada nije stigao.

Kad je Vrhovni sud u ožujku 2014. dosudio Suliću spomenutu zatvorsku i novčanu kaznu, Croatia Bus, tvrtka koje se taj tajkun u mutnoj privatizaciji tijekom devedesetih domogao, bila je u stečaju već pet godina. Stečaj Croatia Busa proglašen je 2009., a tužnom kraju toga nekoć velikog zagrebačkog prijevoznika dobrim su dijelom kumovale i kriminalne poslovne odluke njezina bivšeg vlasnika i predsjednika Uprave Leona Sulića. Preostale autobuse te tvrtke 2013. kupila je Panorama Bus, tvrtka u sastavu Globtoura iz Međugorja.

No, stečaj Croatia Busa d.o.o. do danas nije zaključen pa je stečajna upraviteljica te tvrtke Marija Vujčić Turkulin nakon presude Vrhovnog suda iz ožujka 2014. bila dužna pokrenuti postupak prisilne naplate 589.311,84 kune u korist Croatia Busa u stečaju. Uporno smo posljednjih nekoliko dana pokušavali kontaktirati stečajnu upraviteljicu Vujčić Turkulin kako bismo od nje dobili objašnjenje zbog čega ni dvije godine nakon presude Vrhovnog suda nije podnijela zahtjev za prisilnu naplatu iznosa od 589.311,84 kune od Leona Sulića, ali su nam u njezinu uredu odgovarali “da je zauzeta”, iz čega smo nedvojbeno zaključili da izbjegava odgovoriti na postavljeno pitanje. Sindikat vozača Croatia Busa pred Trgovačkim je sudom svojedobno pokušao ishoditi i smjenu spomenute stečajne upraviteljice te više puta javno upozorio na njezine problematične poteze, ali bez rezultata.

Predsjednica znala

Ministarstvo pravosuđa je, kako neslužbeno doznajemo, dajući potkraj prošle godine negativno mišljenje o Sulićevu zahtjevu za pomilovanje, izvijestilo predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da on nije podmirio dosuđenu novčanu kaznu od 589.311,84 kune. Ministarstvo pravosuđa je, tvrde naši neslužbeni izvori, Uredu predsjednice dostavilo i mišljenje zatvorske bolnice u Svetošimunskoj da Sulić u toj bolnici može dobiti potrebnu zdravstvenu skrb te da njegovi zdravstveni problemi nisu takvi da bi iziskivali puštanje iz zatvora. Mišljenje Ministarstva za predsjednicu je savjetodavnog karaktera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:33