TO NIJE I OPROST

Predsjednica objasnila zbog čega je pomilovala Leona Sulića

Vukovar, 150116.Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic nalazi se drugi dan u Vukovaru gdje je privremeno smjesten njezin Ured.Jutros je predsjednica razgovarala s ratnim zapovjednicima Grada Vukovara nakon cega je urucila odlikovanja obiteljima nestalih, umrlih i poginulih pripadnika 204. vukovarske brigade HV-a.Na fotografiji: predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic obratila se obiteljima koje su dobile odlikovanja.Foto: Vlado Kos / Cropix
 EPH / copyrighted

Od 25 osuđenika koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila pomilovati, najveću medijsku pažnju zadobilo je pomilovanje Leona Sulića, bivšeg direktora 'Croatia busa' osuđenog zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Tportalu su iz Ureda predsjednice dostavili odgovor na pitanje zbog čega je predsjednica pomilovala Leona Sulića.

'Vezano za upit o razlozima za dodjelu pomilovanja osuđeniku Leonu Suliću, skrećemo pozornost na sadržaj obrazloženja Rješenja Ustavnog suda broj: U-I-957/2007, U-I-2290/2009 („Narodne novine“, broj 37/11) prema kojem Zakon o pomilovanju (NN broj 175/03), kao ni bilo koji drugi zakon, ne sadrži odredbu po kojoj bi postojala obveza Predsjednika/ce Republike da obrazloži svoju odluku o pomilovanju određenog osuđenika. Ipak, članak 12. stavak 3. (javna objava odluke) navedenog Zakona, treba sagledavati kao rješenje koje osigurava nužni stupanj uvida javnosti u pomilovanja tj. uvid u vrste, odnosno težinu kaznenih djela u svezi s kojima se pomilovanja daju. Na taj se način omogućava javnosti da izgradi stavove o radu Predsjednika/ce Republike u tom ustavnopravnom području.

Prigodom prijedloga odluke o pomilovanju osuđenika Leona Sulića, primarno je uzeto u obzir njegovo iznimno teško zdravstveno stanje (angina pectoris, srčani i moždani udar) zbog kojeg postoji potreba svakodnevnog liječenja kao i znatan protek vremena od počinjenja kaznenog djela. Osim toga, želimo naglasiti kako se u slučaju Leona Sulića, akt pomilovanja isključivo i jedino odnosi na izrečenu kaznu zatvora za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te ni u kom slučaju ne podrazumijeva oprost tj. oslobođenje od potraživanja i naknade štete na ime imovinskopravnog zahtjeva oštećenoj tvrtki 'Croatia bus' d.d.', poručili su iz Ureda predsjednice, piše tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:21