SPORNI OPROST

Tri komisije Sulićevo zdravlje ocijenile dobrim

 Ronald Goršić/EPH

U samo tri mjeseca prije nego što će ga Komisija za pomilovanja, navodno zbog zdravstvenih razloga, osloboditi služenja gotovo čitave zatvorske kazne od 22 mjeseca, bivšem čelniku Croatia Busa Leonu Suliću tri puta su sud i Ministarstvo pravosuđa zdravstveno stanje ocijenili zadovoljavajućim za služenje zatvorske kazne.

Naime, kako doznajemo, dva je puta o Sulićevoj sposobnosti da podnese zatvorski sustav odlučivao nadležni sudac zagrebačkog Županijskog suda, a treći put radilo se o tzv. evaluaciji koja se provodi u zatvoru Remetinec da bi se ocijenilo u kakvu će ustanovu zatvorenik biti poslan, te eventualno u slučaju teških zdravstvenih problema i o privremenom prekidu izdržavanja kazne zatvora.

Međutim ni u jednom od ovih slučajeva nadležna tijela od rujna prošle godine nisu odlučila da Sulića zbog zdravstvenih razloga treba ili osloboditi izdržavanja kazne, odgoditi mu izdržavanje kazne ili ga u slučaju neke teške bolesti poslati u Bolnicu za osobe lišene slobode (BOLS). Nakon evaluacije Sulić je naime upućen u kaznionicu poluotvorenog tipa u Turopolju. No nakon nešto manje od mjesec dana u Remetincu, Sulić je u Turopolju proveo tek dvadesetak dana te je 26. siječnja na osnovi pomilovanja pušten.

Sulić je početkom rujna prošle godine od nadležnog suca izvršenja zatražio odgodu kazne od 22 mjeseca obrazlažući svoju molbu zdravstvenim problemima i prilažući medicinsku dokumentaciju. No doznajemo da tada navodno u njegovoj anamnezi nije bilo spomena tako teških oboljenja o kojima se sada piše.

Sulić se na izdržavanje kazne trebao javiti krajem listopada, međutim tada je podnio novu molbu za odgodu. Zatvorska bolnica ponovno je dala mišljenje da nema zapreke za izdržavanje zatvorske kazne. Nakon tog drugog mišljenja sudac je početkom prosinca naložio policiji da Sulića sprovede u Remetinec. I komisija u Remetincu je zaključili da ne mora u BOLS pa je upućen u zatvor poluotvorenog tipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:38