BRIGADIR ŽUPANIĆ

Zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja smijenjen zbog istrage USKOK-a?

Županića se istraživalo zbog enormnih troškova rekonstrukcije kuhinje u bazi BSD-a u Delnicima koja je koštala oko 8 milijuna kuna
 CROPIX

ZAGREB - Brigadir Nikola Županić, razriješen je prošlog tjedna s dužnosti zapovjednika Bojne za specijalna djelovanja. Odluku o njegovu razrješenju donio je predsjednik Ivo Josipović, a na prijedlog načelnika Glavnog stožera generala Drage Lovrića.

Za novog zapovjednika BSD-a, jedne od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske imenovan je pukovnik Dražen Ressler, dosadašnji zapovjednik 2. mehanizirane bojne “Gromovi”.

Naši vojni izvori tvrde kako ovdje nije riječ o smjeni već o razrješenju za koje su se stekli svi uvjeti. Brigadir Županić na čelu BSD-a bio je punih osam godina, a može najviše pet godina. Osim toga, Županić ne ispunjava formalne kriterije za obnašanje zapovjedne dužnosti. Nema visoku stručnu spremu i ne govori engleski jezik.

No, Županića se povezuje i sa istragama u vojnom vrhu koje su provodili Vojna obavještajna agencija i USKOK. Prema nekim informacijama rezultati bi uskoro trebali biti poznati, pa pojedini izvori tvrde kako je Županić zapravo sklonjen sa zapovjedne dužnosti prije negoli oni budu obznanjeni.

Prema neslužbenim informacijama, Županića se istraživalo zbog enormnih troškova rekonstrukcije kuhinje u bazi BSD-a u Delnicima koja je koštala oko 8 milijuna kuna, sudjelovanja u radovima i opremanju u drugoj bazi BSD-a “Kovčanje” na Malom Lošinju te organizaciji besplatnog ljetovanja u toj vojarni i zimovanja u Delnicama za neke poslovne partnere MORH-a te neke ugledne osobe iz vojnog vrha te MORH-a.

Županić je slovio kao pouzdanik bivšeg načlenika Glavnog stožera generala Josipa Lucića, s kojim ga, prema nekim informacijama, navodno vežu i kumske veze. Lucić je pred kraj mandata pokušao Županiću osigurati generalski čin ali mu nije uspjelo. Kao što je Jutarnji list nedavno objavio, general Lucić je upravo Županiću naredio unutarnje opremanje pojedinih objekata u bazi u Kovčanju.

Kako saznajemo brigadir Županić će biti operativno raspoređen pod Glavni stožer. Daljnja vojna karijera mu ovisi o ispunjenju ugovora sa MORH-om o sticanju više stručne spreme, i učenja engleskog jezika. No, prije svega eventualno novo postavlje ovisi o rezultatima istrage u koje uključen.

Tko je novi zapovjednik

Pukovnik Dražen Ressler, tvrde nam sugovornici, odabran je među više kandidata na osnovu postavljenih kriterija. Riječ je o časniku koji je bio specijalnim snagama MUP-a te je prešao u Hrvatsku vojsku. Bio je zamjenik zapovjednika Vojno obavještajne bojne, govori tri strana jezika a zapovjedno stožernu školu je završio u inozemstvu. Boravio je u misiji u Afgasnistanu gdje je obučavao afganistanske vojnike. Njegov rad primjetili su i zapovjednici NATO-a te bi ovih dana trebao održati instrukcije NATO instruktorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:36