PROČITAJTE GDJE SU BEZ NAKNADE RADILI VOJNICI

EKSKLUZIVNO Kako se obogatio dio vojnog vrha: Čitava brigada HV-a radila je za njihov privatni biznis

Problem nelegalnog angažmana mehanizacije HV-a poput ovog u Sibinju, godinama je prisutan
 Kos/CROPIX

ZAGREB - Nelegalni angažman vojne mehanizacije u općini Sibinj, slučaj zbog kojeg su istražitelji jučer saslušavali generala Mladena Kruljca i druge osumnjičene u tom USKOK-ovu predmetu, samo je jedan u nizu primjera korištenja resursa Inženjerijske brigade HV-a.

Milijunski gubici

Nasmiješeni Kruljac u vojnoj odori okupljenima je rekao “dobar dan” dok su ga policajci odvodili iz zgrade osječkog suda, gdje su uz njega ispitani i suosumnjičenici, poduzetnik Ivan Rimac i autoprijevoznik Željko Garić te načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić i bivši član Općinskog vijeća Ivan Mišković.

- Branio se aktivno, dokazat ćemo da nije kriv - rekao je Kruljčev odvjetnik Marko Dumančić. Kruljca se tereti da je organizirao uređenje zemljišta koje je država Općini Sibinj darovala namjenski za izgradnju poslovne zone, a radovi na uređenju koje je vojska navodno odradila besplatno vrijedni su oko 6 milijuna kuna.

Kruljcu 30 dana pritvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Šteta 16,5 milijuna kn!

FOTO Kruljac: Nisam kriv! Odvjetnik: General se branio dugo i aktivno

Dodvoravanje Crkvi

Nakon toga Općina prodaje zemljište Rimcu za milijun eura, a on ga dalje preprodaje po višoj cijeni, pri čemu je jedan od kupaca bio i Garić.

Problem nelegalnog angažmana Inženjerijske brigade HV-a, poput ovog u Sibinju, prisutan je godinama.

- Nitko nema ništa protiv angažmana HV-a za pomoć lokalnoj zajednici. Ali postrojbu se godinama koristilo prema trenutnim željama visokih zapovjednika i njima omiljenih političara - rekao je jedan vojni dužnosnik. Korist je bila obostrana. Lokalni političari hvalili su se da su besplatno izgradili prometnice ili lokalnu infrastrukturu, a časnici su stvarali mrežu odanih političara koji će im vratiti uslugu.

Inženjerijska brigada HV-a raspoređena je u sklopu Kopnene vojske i bila je pod zapovjedništvom generala Kruljca. Prema riječima našeg sugovornika, general Kruljac i general Lucić ponekad su zajednički dogovarali ad hoc angažman, a ponekad je Kruljac iskorištavao zapovijedi nadređenog Lucića za vlastite dogovore. Takav primjer je i aktualni slučaj u Sibinju. Kako doznajemo, tadašnji načelnik Glavnog stožera Lucić zapovjedio je angažman na čišćenju kanala i revitalizaciji Tvrđe u Slavonskom Brodu. Posao je napravljen, ali je Kruljac strojeve preusmjerio u Sibinj, što je razljutilo Lucića.

Na pitanje istražitelja USKOK-a zbog čega nije reagirao, navodno je rekao da Kruljac već dvije godine nije pod njegovom, već ingerencijom predsjednika Mesića. Kruljac je kroz angažman mehanizacije HV-a stvarao mrežu sebi odanih političara na lokalnoj razini, ali i crkvenih velikodostojnika.

Kao primjer spominje se angažman inženjerije prilikom gradnje Crkve hrvatskih mučenika u Udbini na traženje biskupa Mile Bogovića. Njezin najjači angažman svojedobno je uočen na karlovačkom području i poklopio se s dolaskom Branka Vukelića na mjesto ministra obrane. Mehanizacija HV-a uredila je karlovački stadion, a “pomoć lokalnoj zajednici” nastavila se uređenjem šumskog puta u Vukmanićkom Cerovcu, Vukelićevu mjestu stanovanja.

Goršićev dom

Jedan od najpoznatijih slučajeva njezina angažmana za privatne potrebe gradnja je “Goršićeva doma” u Turnjaskim Goljakima. Šef MO Turanj je Željko Goršić, državni tajnik u MORH-u, koji je osigurao i većinu građevinskog materijala za tu akciju.

Gdje su bez naknade radili vojnici i strojevi

Karlovac - U ljeto 2009. vojnici Inženjerijske pukovnije rade na temeljima i rasvjeti stadiona NK Ka rlovac. MORH tvrdi da je riječ o pomoći lokalnoj zajednici

Vukmanićki Cerovac - Uređenje šumskog puta koji vodi do mjesta stanovanja bivšeg ministra obrane Vukelića. Hrvatske šume utrošile su 125.000 kuna, dok vojska troškove nije naplatila

Udbina - U dogovoru s biskupom Milom Bogovićem vojna inženjerija radi na gradnji Crkve hrvatskih mučenika

Ilok - Strojevi vojne inženjerije rade na uređenju lokalnog stadiona i cesta

Okučani - Gradnja lokalnih prometnica

Posavski Podgajci - Uređena je cesta u rodnom mjestu bivšeg načelnika Glavnog stožera, generala Josipa Lucića

Turanjski Goljaci - Vojnici Inženjerijske pukovnije danima rade na gradnji društvenog doma u mjestu u kojem je predsjednik Mjesnog odbora državni tajnik Željko Goršić. Vojska osigurava većinu materijala i poklanja rashodovani drveni objekt s poligona

Sibinj - Vojna mehanizacija iz Slavonskog Broda prebačena je u obližnje selo kako bi za potrebe civilnih osoba raskrčila zemljište i odradila radove na cestama i infrastrukturi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:28