KRULJAC DAO ISKAZ

Inženjerija HV-a izvela mutne građevinske radove vrijedne vrtoglavih 250 milijuna kuna!

 Vlado Kos/CROPIX

Uhićeni general pukovnik Mladen Kruljac, kako doznaje Jutarnji, ispričao je istražiteljima USKOK-a nepoznate pojedinosti o izvođenju niza građevinskih radova u kojima su sudjelovale inženjerijske postrojbe Hrvatske vojske .

Riječ je o radovima, kako procjenjuju nadležne službe, u vrijednosti od vrtoglavih 250 milijuna kuna.

Teško je sada reći koliki je iznos zapravo sporan, ali prema dostupnim informacijama provjerit će se doslovno svaka kuna koju je MORH potrošio u tu svrhu. Time se, zapravo, potvrđuje ono o čemu se potiho pričalo odmah nakon uhićenja Kruljca: bivši zapovjednik Kopnene vojske jedan je od glavnih izvora podataka o mogućim milijunskim pronevjerama u gradnji različitih objekata koju su izvodili mehanizacija i ljudstvo HV-a.

Postoje i drugi dokazi

Zanimljivo je da je Kruljac, kako tvrde izvori Jutarnjeg, progovorio doslovno o svemu. Uključujući i uloge niza visokih časnika HV-a u kontekstu građevinskih radova i logistike za vojsku. Ako se njegove tvrdnje, a navodno postoje i drugi dokazi, pokažu točnima, može se očekivati niz novih istraga protiv visokih časnika i državnih službenika. Zasad je teško reći kolidiraju li te Kruljčeve izjave s podacima za 11 istraga koje je USKOK provodio i prije njegova uhićenja, ali očito je da se svi navodi intenzivno istražuju.

Cvrtilina ljetna škola

Prije nekoliko dana u osječkom USKOK-u ispitan je i smijenjeni načelnik Glavnog stožera HV-a Josip Lucić. On je bio pozvan kao svjedok. Inače, Lucića je, prema izvorima Jutarnjeg bliskim istrazi, Kruljac i prije spominjao kao osobu koja je spornu gradnju dijela objekata u vojarni Kovčanje na Lošinju, među ostalim, objašnjavala potrebom hitnog organiziranja ljetnih škola i seminara koje je vodio Vlatko Cvrtila, dekan Fakulteta političkih znanosti i tada savjetnik bivšeg predsjednika Mesića. Lucić je, navodno, odobrio korištenje tih obnovljenih objekata HV-a bez naknade koju je, pak, organizator ljetne škole, dakle Vlatko Cvrtila, ipak naplaćivao polaznicima. Nije jasno je li taj novac završio na računu zagrebačkog fakulteta.

Nikoga ne želi štititi

Kruljac je navodno spomenuo i generala Marijana Marekovića koji mu je jedno vrijeme bio nadređen. Za Marekovića tvrdi da je pogodovao privatnim firmama tijekom obnove vojarni u Karlovcu i zgrada u vlasništvu HV-a u Slavoniji. Pogotovo je sporna procedura po kojoj je mehanizacija HV-a obnavljala stadion NK Karlovac prema želji tadašnjeg ministra obrane Branka Vukelića, o čemu Kruljac želi svjedočiti. Kruljac u svojim izjavama, očito, ne želi štititi nikoga. Uhićenje ga je pretvorilo u svjedoka od čijeg se iskaza može svašta očekivati. ( M. C.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:42