ZVIJEZDA U HAAGU

'Višnjić nije lagao, on je pravi domoljub! Je li doista bitno i ako se usput u Haagu pripremao za ulogu?!'

DEN HAAG - U Haag sam došao kako bih stao uz čovjeka, nositelja visokih odličja, poštovanog general-pukovnika Hrvatske vojske, koji je zapovijedao u operaciji Oluja. U toj akciji oslobođeno je selo mojih djeda i bake i ja sam zbog toga zahvalan. Među vojnicima Gotovina je bio poznat kao vođa koji je inzistirao na poštivanju etičkog vojnog kodeksa. Nisam u Haag stigao da bih držao govore i propovijedao bilo kome. Znam za plemenite napore ICTY-ja da pokuša donijeti mir u regiji. Došao sam ovdje da ljubazno zamolim Sud da se ne vodi političkim razlozima u razmatranju ove žalbe, nego činjenicama i pravdom.

Te riječi poznatog glumca Gorana Višnjića izrečene u ponedjeljak ispred Haaške sudnice tijekom žalbenog ročišta na suđenju generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču istog su dana prenijeli i brojni svjetski mediji.

Dajući izjave novinarima, Višnjić je pojasnio kako je došao “generalu Gotovini dati potporu jer mislim da je nepravedno što je tu”.

- Ne, ne znamo se otprije. Jedini razlog zašto ranije nisam bio ovdje jest taj što sam bio uvjeren da će biti oslobođen svih optužbi - rekao je Višnjić, dodajući da je optimističan u pogledu konačnog ishoda, te da je još više uvjeren u nevinost generala Gotovine i, što se njega tiče, on bi već danas “trebao odšetati” na slobodu.

U neformalnom druženju s novinarima Višnjić je navodno dometnuo kako se već piše scenarij za film o životnom putu generala Gotovine s njim u glavnoj ulozi. Jutarnji list je, tragom te informacije, utvrdio da Antun Vrdoljak, punac Gorana Višnjića, uistinu snima film o Gotovini.

Odmah su se pojavile spekulacije kako je glumac zapravo ili usput u Haagu obavljao pripreme za zahtjevnu ulogu. Je li to bacilo u sjenu Višnjićev domoljubni čin pružanja potpore zatočenom generalu? O filmu o ratnom i životnom putu generala Gotovine mediji su godinama nagađali sastavljajući filmsku ekipu, spominjući različite scenariste i nositelje uloga. U jednom od predviđanja Višnjić glumi Gotovinu, Ivo Gregurević dr. Franju Tuđmana, a Antun Vrdoljak bi bio redatelj. Često je, zbog velike sličnosti s generalom Gotovinom, spominjan i Dušan Bućan. Goran Navojec, bliski prijatelj Gorana Višnjića, kaže da ne zna za film, ali da je Višnjić domoljub otkad ga poznaje.

- Ne, ne znam da se takav film snima. Pa i ako je otišao pripremiti se za ulogu, to je dokaz koliki je profesionalac jer to je prilika koja se ne bi trebala propustiti. Poznajući Gorana, mislim da je taj potez potpore generalima posljedica njegove plemenitosti. On je domoljub otkako ga poznajem - rekao nam je Goran Navojec.

Zanimalo nas je što o tom filmu zna nesuđeni redatelj Antun Vrdoljak?

- Ma kakav film o Gotovini! To je izmišljotina. Ne snimam ja nikakav film o Gotovini. Zar mislite da se to već ne bi znalo, da bih ja šutio o tome? - rezolutno nas je dočekao Vrdoljak.

Iako smo mu to pitanje postavili nekoliko puta na različite načine, Vrdoljak je uporno ponavljao da nema nikakve veze s filmom te tematike. Dolazak Gorana Višnjića u Haag, kako bi pružio potporu generalima, Vrdoljaka nije nimalo iznenadio.

- To je etičan čin jednog domoljuba koji je išao ohrabriti generale i reći im hvala za sve što su učinili za Hrvatsku. Naravno da je došao podržati generale, sam si je platio put i nije došao ni u čijoj službi.

On je dragovoljac Domovinskog rata, njegovi su ujaci bili u ratu i taj postupak nije pao s neba pa u rebra.

Druga je stvar što su takvi izrazi domoljublja kod nas neuobičajeni, što mi stalno imamo nekakva čuđenja. A znate li što je najstrašnije? To što se bilo koji domoljub nakon takvog čina mora opravdavati pred našom javnošću - rekao je Vrdoljak.

I sam Goran Višnjić u nekoliko je intervjua spominjao kako je kolegama tijekom snimanja “Hitne službe” govorio o ratu u Hrvatskoj, čiji je sudionik bio kao dragovoljac Domovinskog rata. Na njegovo je inzistiranje u scenariju prepravljena uloga liječnika koji u SAD dolazi nakon što je doživio pakao Vukovara. Na snimanju jedne epizode Višnjić moli na hrvatskom, a u epizodi u kojoj liječnici igraju nogomet on nastupa u hrvatskom dresu.

- Kada sam odlazio u Haag, neki od kolega glumaca iznenađeno su me pitali kako to da se u Haagu sudi i Hrvatima? Kad se vratim, moći ću ih izvijestiti o dobrim potezima obrane - rekao je Višnjić.

I u odvjetničkom timu generala Gotovine ističu pozitivan učinak dolaska Gorana Višnjića na ročište.

- Došao je dati potporu Gotovini i što sad? U čemu je problem? Nije došao snimati film. A, uostalom, taj film je na dugom štapu - kaže naš sugovornik iz tima i dodaje:

- Zamislite da je došao Mel Gibson i rekao Gotovini: ‘Došao sam ti pružiti potporu i snimiti film o tebi’. Jel’ to potpora ili što!?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:46