U ČAST DANA POBJEDE

FOTO Umjetnici oslikavaju 10-metarsko platno za generala Gotovinu: Željko Dilber: Gotovina je dosad naslikao tridesetak portreta i pejzaža!

 Andrija Lučić / CROPIX

ZADAR - U atriju Kneževe palače Narodnog muzeja u Zadru u četvrtak je počelo oslikavanje desetmetarskog platna u čast Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, te generala Ante Gotovine.

Platno će oslikavati sudionici međunarodne likovne kolonije koju su povodom vojno redarstvene operacije „Oluja“ ugostili zadarski Narodni muzej i umjetnička organizacija „Jadertina“.

Šestero umjetnika, Nikolina Dolfić, Marjan Kecman, Dragan Jelavić, Robert Raspović, Ante Fabulić i Siniša Ilijašević zajednički će oslikati platno koristeći tri elementa: portrete generala Gotovine, državne oznake Republike Hrvatske i križ kao simbol patnje i stradavanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu. Akciju umjetnika međunarodne kolonije danas je podržao i Željko Dilber Gotovinin najbliži prijatelj suborac kazavši kako je general oduvijek najviše volio likovnu umjetnost.

- General cijelo vrijeme aktivno slika u Haagu. Već je tu tridesetak radova, a osobno čak i posjedujem neke. Riječ je uglavnom o portretima i pejzažima - kazao je Željko Dilber naglasivši kako će generala Gotovinu posjetiti u Haagu u petak kada će mu prenijeti pozdrave umjetnika.

Kolonija, koja je okupila 20-ak slikara počela je 3. lipnja obilaskom značajnih lokaliteta u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji.

Sudionicima međunarodne likovne kolonije, kao i njihovim organizatorima, u Kneževoj palači pridružiti će se i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata; Udruga Maloljetnih Dragovoljaca Domovinskog rata, Otočki bataljun, Udruga „Zavjet“, Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, Samostalni škabrnjski bataljun, Udruga „Žene u Domovinskom ratu - Zadar“, Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Nakon oslikavanja platno će se izložiti 5. Kolovoza u Kneževoj palači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:59