SERIJA 'CRVENA UDOVICA'

NOVOM ULOGOM VIŠNJIĆ ULAZI U PRVU HOLYWOODSKULIGU Goran kao uglađeni mafijaš

U nedjelju uvečer u 9 sati američka televizijska mreža ABC predstavila je svoju novu seriju “Crvena udovica”. Potonja je u recentnom trendu prepravaka europskih TV hitova, budući da je u pitanju američka verzija hvaljene nizozemske serije “Penoza”, u kojoj se supruga mafijaša nakon njegove smrti i sama počinje baviti kriminalnim djelatnostima kako bi prehranila obitelj. Inspiracija je svima očito bila jedna od epizoda iz Oscarima nagrađenog filma Stevena Soderbergha “Traffic”, s Catherine Zeta Jones u ulozi supruge narkobosa koja pokazuje iznimnu čvrstinu kada joj muža strpaju u zatvor.

U “Crvenoj udovici” Marta Walraven živi sa suprugom i troje djece u San Franciscu i zadovoljna je statusom domaćice, međutim, neprestano zatvara oči pred činjenicama. Martin muž Evan, naime, dila marihuanu na veliko, njezin brat Irwin i sam je u tome poslu, ali je nestrpljiv i htio bi da zaigraju na velike uloge, tj. dilanje kokaina, dok Martin otac Andrej vodi restoran Caffe Rossya koji je neprestano prazan, ali on uvijek ima novca.

Sin prijeti nasilniku

Kada joj sinčić u školi zaprijeti očevim pištoljem nasilniku koji ga šikanira, a Evan se potuče na svadbi s Irwinovim partnerom, Marta postaje svjesna u kakvoj sredini živi: daje mužu ultimatum da se okani kriminala, da smjesta napuste grad i nađu novo prebivalište. Evan pristaje, ali ga drugo jutro ubiju ispred kuće, vjerojatno zato što je Irwin bio suviše pohlepan i ukrao kokain u vrijednosti od milijun i pol dolara koji je pripadao moćnom narkobosu Christianu Schillingu. Kako je Irwin u međuvremenu završio u zatvoru zbog neovlaštenog posjedovanja oružja, a kokain je nestao, Schilling zahtijeva od Marte da mu vrati dug, i to na poseban način: neka se pobrine da njegova naredna pošiljka droge prođe carinu i stigne na tržište. Obična domaćica odjednom se nađe u situaciji da preko noći mora organizirati šverc kokaina.

Tamni tonovi ‘Dextera’

“Crvenu udovicu” napisala je Melissa Rosenberg, scenaristica kultne serije “Dexter” i fenomenalno uspješnog serijala “Sumrak saga”. Njezin novi rad puno je bliži tamnim tonovima “Dextera”, ali očito nedovoljno, jer se mnogi kritičari žale da se “Crvena udovica” doima suviše rutinski. To misle, čini se, i gledatelji: u nedjelju su emitirane prve dvije epizode u trajanju od dva sata, a znatan dio onih koji su se uključili u program prestali su ga pratiti nakon što je završila prva epizoda. Ukupna gledanost je osrednja, nešto manje od sedam milijuna Amerikanaca pratilo je početak emitiranja, pa ako se ta brojka nastavi smanjivati, ABC posve sigurno neće naručivati drugu sezonu (prva ima ukupno osam epizoda). Bit će to šteta iz samo jednog razloga. Našoj se publici manje-više fućka za australsku glumicu Radhu Mitchell, zvijezdu filmova “Planet tame” i “Silent Hill” koja igra Martu Walraven, međutim, serija u kojoj prvi put zajedno nastupaju naša dva najuspješnija glumca u Hollywoodu, Goran Višnjić i Rade Šerbedžija, zasigurno bi pobudila pažnju.

Borilačke vještine

U prve dvije epizode njih dvojica nemaju nijednu zajedničku scenu, ali nije isključeno da će ih kasnije biti: Šerbedžija igra Martina oca Andreja Lazarova, ruskog mafijaša s puno mlađom ljubavnicom, a Višnjić je uglađeni, karizmatični negativac Christian Schilling. Pa dok Šerbedžija u ulozi Lazarova predstavlja svoj dobro poznati repertoar i uglavnom glumata, Višnjić je itekako zanimljiv kao Schilling, jer je to velik odmak od romantičnih likova zbog kojih mu je karijera neko vrijeme dospjela u kolotečinu. Doima se prijeteći, a opet je i šarmantan, u drugoj epizodi vježba mješovite borilačke vještine i pokazuje svoju solidno nabildanu muskulaturu, a kako se radnja razvija, na pomolu je osebujna romansa između njega i glavne protagonistice.

Višnjić po svoj prilici itekako navija da “Crvena udovica” dobije drugu sezonu, jer mu je to itekako potrebno. David Fincher ga je odabrao za malu ulogu u blockbusteru “Muškarci koje mrze žene”, a lik Dragana Armanskog koji tamo igra trebao bi dobiti puno veći prostor u naredna dva filma po trilogiji “Milenij” Stiega Larssona. No kako je prvi bio suviše skup (90 milijuna dolara), još nije izvjesno hoće li i nastavci u produkciju. Dobra je pak vijest da je dobio ulogu u prestižnom projektu Ridleyja Scotta “Savjetnik”, uz Michaela Fassbendera, Brada Pitta, Javiera Bardema, Cameron Diaz i Penélope Cruz.

Ozbiljna karijera

Kako serija “Crvena udovica” pokazuje, Višnjić ima puno više potencijala za ozbiljnu hollywoodsku karijeru nego što smo naslućivali: na likovima zgodnih Hrvata kakve je igrao u serijama “Hitna služba” i “Pan Am” ne može se graditi dugoročni glumački prestiž, no s ovom je interpretacijom napravio nešto puno ozbiljnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:20