POČINJE SUĐENJE PUKANIĆEVIM ATENTATORIMA

Tužitelja i suce štitit će policija, a aute će provjeravati pirotehničari

Najspektakularnije mjere osiguranja očekuju se kada na suđenje dovedu krunskog svjedoka

ZAGREB - Kolona crnih marica, specijalci s potkapama i dugim cijevima, zaustavljen promet u središtu grada. Pripremite se sutra na tu scenu jer počinje još jedno od suđenja visokog rizika u velikoj dvorani zagrebačkoga Županijskog suda.

Sigurnost prevagnula

Prvog će u sudnicu uvesti Roberta Matanića (32), prvooptuženog za likvidaciju Ive Pukanića, suizdavača Nacionala, i Nike Franjića, šefa marketinga NCL grupe, koji su likvidirani 23. listopada u 18.27 sati pred zgradom NCL Media grupe u Vlaškoj gdje je sjedište izdavača. Prije ulaska optuženika u sudnicu novinari, fotoreporteri i snimatelji morat će zauzeti jedno od 54 mjesta koliko je predviđeno za njih i publiku. Ugasit će se mobiteli, do pauze nitko tko uđe u sudnicu neće iz nje moći izaći. Kraj svakog od četvorice (od šestorice optuženih) sjedit će po dvojica pravosudnih policajaca, a ukupno će za suđenje biti angažirano 20 djelatnika osiguranja suda. Policija u odori i civilu imat će pod posebnom paskom zgradu suda, kao što je to bilo i za vrijeme suđenja Branimiru Glavašu, Mirku Norcu i Rahimu Ademiju, te pljačkašima Fine i Zabe. No, neće biti snajperista po okolnim krovovima, helikoptera, blokiranja prometa ulicama oko Zrinjevca. Ali, tužitelj i predsjednica sudskog vijeća Ivana Kršul imat će policijsku zaštitu.

Sigurnosni razlozi za ometanje signala mobitela prevagnuli su nad zahtjevima brojnih medijskih kuća i internetskih portala, a tijekom suđenja odvjetnici, suci i sudski službenici neće moći koristiti mobitele.

‘Folderi’ iz mobitela

Ulaz za novinare bit će iz Amruševe, u kojoj će dijelom biti zabranjeno parkiranje, osim vozilima crnogorskog veleposlanstva koje ima dva rezervirana mjesta uz zgradu suda. Suci će moći parkirati vozila na za to predviđenim mjestima, ali će i njima policijski pirotehničari pregledavati vozila svakog dana.

Kako smo doznali, nema nikakvih naznaka prijetnji bilo kome od optuženika ili svjedoka. Suđenje za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića osim spisa koji sadrži 6700 stranica sadrži i nekoliko DVD-a snimljenih telefonskih razgovora i desetke “foldera” koji su skinuti u mobitelima i kompjutorima optuženika.

MUP-ova nagrada

Zanimljivo je da su policajci u kompjutoru trećeoptuženog Amira Mafalanija pronašli na desetke novinskih članaka o razbojničkoj bandi Pink Panther, što upućuje na neke zaključke da je on bio pripadnik te skupine. Jedno od najspektakularnijih suđenja na zagrebačkome Županijskom sudu odvijat će se niti stotinjak metara zračne linije od mjesta likvidacije Ive Pukanića i Nike Franjića. Bojan Gudurić i Željko Milovanović, kojima će se suditi u odsutnosti (Milovanović je u zatvoru u Beogradu, a Gudurić još uvijek u bijegu i za njim je MUP raspisao nagradu od 100.000 kuna) stanovali su među ostalim u stanu u Petrinjskoj 4, gotovo u susjedstvu suda.

Sreten Jocić, koji je prema hrvatskoj optužnici naručitelj Pukanićeva ubojstva, a prema srpskoj samo posrednik za stvarnog naručitelja, čeka suđenje u beogradskom centralnom zatvoru.

Krunski svjedok

Najspektakularnije mjere osiguranja bit će kad na suđenje dovedu krunskog svjedoka, koji je do posljednjeg trenutka sudjelovao u pripremi atentata i koji teško tereti sve optuženike. On je trenutačno na sigurnoj lokaciji izvan Zagreba jer je njegova glava navodno ucijenjena na milijun eura.

Suđenje egzekutorima Ive Pukanića bit će jedno od najspektakularnijih u velikoj dvorani zagrebačkoga Županijskog suda. Ostaje otvorenim pitanje hoće li se u konačnici razjasniti je li naručitelj njegove likvidacije Joca Amsterdam ili će se tijekom suđenja otkriti neka dosad nepoznata verzija o motivima i naručitelju ubojstva Ive Pukanića.

Jocić formirao ‘zločinačku’ radi likvidacije

Četvorica koja će sutra sjesti na optuženičku klupu dio su zločinačke organizacije koju je formirao Sreten Jocić kako bi zaustavio Ivu Pukanića u pisanju o “duhanskoj mafiji”. To je prema optužnici na 106 stranica glavni motiv zbog kojeg je Đurović na sebe pruzeo organizaciju, a ostali optuženici potom proveli u djelo Pukanićevu likvidaciju u dvorištu NCL grupe.

Mogli su ubiti desetke ljudi

Eksplozivna naprava, prema mišljenju vještaka, da nije bila usmjerena na Lexus, ubila bi možda desetke nevinih žrtava, a kao rezervna varijanta bila je pripremljena i snajperska puška. U trenutku Pukanićeva ubojstva Hrvatsku je napustio Željko Milovanović, a to je ustanovljeno i analizom s baznih stanica mobitela. Upravo taj dio ima značajnu ulogu u dokazima optužbe i tijekom rasprave nekoliko će se sati samo analizirati sadržaji tajno snimljenih razgovora.

Dio svjedoka mogao bi biti ispitan i videolinkom ili će ih na ispitivanje pozvati iz Srbije, a među onima čije se svjedočenje očekuje s velikim zanimanjem je i Ratko Knežević.

Bivši prijatlej i kum crnogorskog premijera Mila Đukanovića i prijatelj Ive Pukanića svjedočio je na samom kraju istrage i naveo koji je motiv Pukanićeva ubojstva. Dao je iskaz i srbijanskom pravosuđu, tako da će on, kao i krunski svjedok, biti svjedoci u oba postupka - na zagrebačkom Županijskom i beogradskom Specijalnom sudu za organizirani kriminal.

‘Ne smatram se krivim!’

Iako je teško predvidjeti koliko će suđenje trajati, izvjesno je da će potrajati mjesecima, a možda i dulje. Treba očekivati da će se svi okrivljeni o optužnici očitovati riječima: “Ne smatram se krivim!”

SPEKTAKULARNA SUĐENJA

1986. ANDRIJA ARTUKOVIĆ - Najspekakularnije osiguranje tijekom suđenja bivšem ministru unutarnjih poslova NDH. Blokiran cijeli Zrinjevac, deseci policajaca onemogućavali su pristup zgradi Županijskog suda;

1992/93 MILE DEDAKOVIĆ-JASTREB - Bivši zapovjednik obrane Vukovara bio je otpužen za pokušaj državnog udara, a spektakularno osiguranje pratilo je sudski postupak koji je okončan oslobađajučom presudom

1999. PRIVOĐENJE “ZLOČINAČKE” - Kordon specijalaca doslovno je blokirao Županijski sud kad su privodili osumnjičene pripadnike tzv. zločinačke organizacije. Jedino suđenje koje je zbog razloga sigurnosti izmješteno u sportsku dvoranu zatvora u Remetincu.

2008/2009 VLADIMIR ZAGOREC - Spektakularno osiguranje nakon izručenja nastavljeno i tijekom suđenja u “aferi dragulji”, a isti tretman imao je i njegov bivši “drug” Hrvoje Petrač.

2008/2009. SUĐENJE BRANIMIRU GLAVAŠU - Jedno od suđenja “visokog rizika” za ubojstva civila. Policija paukom digla i auto sutkinje Županijskog suda parkiran u Amruševoj ulici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:05