SUĐENJE PUKANIĆEVIM ATENTATORIMA

Matanićev odvjetnik: Ispitajte Bajića i Jocu Amsterdama!

Svi optuženici su rekli da se ne osjećaju krivima. Lanci su skinuti svima osim R. Mataniću
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Uz izuzetno jake mjere osiguranja te nezapamćen interes medija na zagrebačkom Županijskom sudu jutros je počelo suđenje za ubojstvo suvlasnika i novinara Nacionala Ive Pukanića te njegova suradnika Nike Franjića koji su likvidirani auto bombom 23. listopada u 18.27 sati pred zgradom NCL Media grupe u Vlaškoj. USKOK je za ubojstvo optužio Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića , Bojana Gudurića te Slobodana Đurovića.

SPECIJAL JUTARNJEG: Sve o suđenju za ubojstvo Ive Pukanića

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul raspravu je započelo u 9.16 sati, nakon što su u veliku dvoranu zagrebačkog Županijskog suda na Zrinjevcu ušli novinari, snimatelji, fotoreporteri i publika, a potom u pratnji pravosudne policije i četvorica optuženika dostupna hrvatskom pravosuđu.

U sudnici, naime, nema Gudurića, koji se nakon više od godinu dana bijega u ponedjeljak navečer predao policiji u Banja Luci i Milovanovića, pritvorenog u Beogradu. Odvjetnik Bojana Gudurića zatražio je da se početak suđenja odgodi dok se njega ne izuči Hrvatskoj, ali je sutkinja to odbila. Milovanoviću bi se zbog istog zločina trebalo suditi zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim naručiteljem ubojstva Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam.

- Skinite lance sa ruku i nogu svima osim Roberta Matanića kojem ostavite lance na nogama - rekla je sutkinja Ivana Kršul nakon što su sva četvorica optuženika uvedena u sudnicu. Red u sudnici održava 13 pravosudnih policajaca, a raspravu prate i otac i sestre ubijenog Ive Pukanića.

U 9.28h s davanjem osobnih podataka počeo je Robert Matanić. Suđenje prate i diplomatski predstavnici Crne Gore, a rodbina Slobodana Đurovića angažirala je i odvjetnicu iz Pariza koja suđenje prati iz publike.

U 9.34h nakon što su pročitani osobni podaci optuženih, Slobodan Šašić, zamjenik ravnatelja USKOK-a, počeo je čitati optužnicu prema kojoj su optuženici organizirali i izveli ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića.

Slobodan Đurović zvani Kardinal na pitanje o vrijednosti imovine koju posjeduje odgovorio je: - Da živim sto godina ne mogu je potrošiti. Imam oko 10 milijuna eura.

- To nije odgovor - rekla je sutkinja. Đurović je dodao kako posjeduje trgovačka društva, zemljišta, dionice i građevinske tvrtke.

Svi optuženici su rekli da se ne osjećaju krivima, a Robert Matanić je dobio pravo na stanku od deset minuta za konzultaciju s odvjetnikom nakon koje je počeo iznositi obranu.

- Nisam nimalo kriv, a to dobro zna i policija i USKOK i SOA. Odlučio sam govoriti jer nemam što skrivati. Svi su mi govorili da se nemam što bojati. Osjećam se izigrano i kriv sam zato što sam dopustio da me se izigra. Meni je već u policiji Tihomir Kralj prenio osobnu poruku Mladena Bajića da kažem sve što znam i da surađujem s USKOK-om pa ću dobiti status svjedoka - započeo je Robert Matanić svoju obranu.





- Meni je moj tadašnji odvjetnik Zvonimir Zebec govorio da surađujem i ja sam po njegovom naputku napisao jednu izmišljenu priču o tome tko su naručitelji ubojstva. U priči koju sam napisao USKOK-u, a koja je lažna, osim Milovanovića i Gudurića kao izvršitelje naveo sam kao moguće naručitelje Zagorca, Subotića , Đurovića i Jocu. Posjetio me Dinko Cvitan i rekao mi da ću dobiti status svjedoka ako budem tako govorio i na sudu - rekao je na rubu suza Matanić.

Rekao je kako je krunski svjedok sitni lopov, kradljivac, patološki lažljivac i ovisnik o heroinu koji bi i svoju mamu prodao. - Da je policija provjeravala njegov iskaz vidjeli bi da je lažan - ispričao je Matanić. Za drugog svjedoka, Dušana Ercega, rekao je kako je šarlatan i klošar te dodao da mu je jasno kako ovdje nikoga ne zanima istina o ubojstvu Pukanića.

- Da li vi mislite da smo mi svi maloumni i da bi ostali živjeti ovdje i zabavljati se da smo to zaista učinili. Takav i toliki idiot zaista nisam pa da bi takav motor ustupio bilo kome i onda čekao da me uhite. Nakon svega što sam doživio jasno mi je da sam ispao totalna ovca. Ne želim sada odgovarati na ničija pitanja. Predajem svoje bilješke koje želim da postanu dio sudskog spisa - rekao je Matanić.

Nakon Matanićevog izlaganja pročitana su njegova dva iskaza koja je dao policiji. U njima stoji kako su Gudurić i Milovanović došli u Zagreb, iznajmili stan te tražili automobile i motore, ali da on nije ništa znao o tome. Također piše da u vrijeme atentata nije bio niti blizu mjesta događaja, već da je sa svojom djevojkom bio u jednom salonu automobila u Folnegovićevom naselju. Milovanović mu je rekao da je Pukanićevo ubojstvo naručio netko iz Zagreba preko čovjeka iz Beograda. Nakon čitanja iskaza, Matanić je rekao da ostaje pri tim izjavama.

Mataniću su pročitali i treći iskaz kojeg je dao kada je već bio u istražnom pritvoru. Tada je rekao kako su optuženi htjeli da sudjeluje s njima u ubojstvu Ive Pukanića i da mu je Slobodan Đurović nudio da sudjeluje u još dva ubojstva. Matanić tvrdi kako taj iskaz nije istinit. - To je iskaz koji sam napisao na temelju mojih sumnji, a ne činjenica. Dijelovi jesu istiniti, ali je iskaz u cjelini lažan - rekao je Matanić. Sutkinja ga je potom upitala kako bi oni trebali znati što je istina, a što laž.

Nakon pauze Hrvoje Korša, odvjetnik Roberta Matanića, zatražio je da se ispitaju Mladen Bajić, odvjetnik Zebec, Dinko Cvitan iz USKOK-a i bivši ravnatelj PNUSKOK-a Tihomir Kralj te da se izdvoji iskaz krunskog svjedoka jer mu je protuzakonito dodijeljen status krunskog svjedoka.

Objasnio je da zahtjev temelji na tome da su navedeni Matanića obmanuli tijekom istrage. Također je zatražio da se izdvoji iskaz krunskog svjedoka jer mu je protuzakonito dodijeljen taj status. Objasnio je da krunski svjedok ne može biti netko tko je počinio jedno ili više kaznenih djela, a on je status dobio šest mjeseci nakon počinjenja kaznenog djela.

Traži i da se izuzme iskaz Ratka Kneževića jer on nema posrednih ili neposrednih saznanja o ovom slučaju te da se Sreten Jocić ipak sasluša u ovom postupku. Naime, zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić predložio je da se odustane od dokaznog prijedloga da se pročita iskaz svjedoka Sretena Jocića jer je protiv njega za isto kazneno djelo u Republici Srbiji podignuta optužnica 26. listopada 2009., a kako ne bi došlo do kumulacije procesnih uloga.

Odvjetnici drugih optuženika složili su se sa svim zahtjevima odvjetnika Hrvoja Korše. Sutkinja će odluku o tome tko će sve biti saslušan kao svjedok donijeti u četvrtak.

Četvorka koja je danas sjela na optuženičku klupu dio je zločinačke organizacije koju je formirao Sreten Jocić kako bi zaustavio Ivu Pukanića u pisanju o “duhanskoj mafiji”. To je prema optužnici na 106 stranica glavni motiv zbog kojeg je Jocićev kum Slobodan Đurović, prema nalogu Joce Amsterdama, za 1,5 milijuna eura organizirao atentat na Pukanića, a ostali optuženici potom proveli u djelo Pukanićevu likvidaciju.

Za suđenje vlada dosad nezabilježeno zanimanje medija. Akreditirano je oko 130 novinara, fotoreportera i snimatelja iz 30-ak medijskih kuća, uglavnom iz Hrvatske, ali i iz Srbije i Crne Gore, a došle su i ekipe BBC-a i Financial Timesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:14