DAN PRIJE SUĐENJA STOLJEĆA

Predao se Bojan Gudurić, osumnjičeni za ubojstvo Pukanića

Hrvatski je MUP raspisao nagradu od 100.000 kuna za svaku informaciju koja može dovesti do Gudurićeva uhićenja, a sinoć je uhvaćen u Banja Luci

Bojan Gudurić, atentator na Ivu Pukanića, sinoć se oko 20 sati predao banjalučkoj policiji, kojoj se prethodno obratio putem odvjetnika Nenada Balabana.

Uroš Pena, ravnatelj policije RS za Jutarnji je izjavio da je Gudurić kasno sinoć saslušan u kriminalističkoj upravi policije RS, dok će iskaz državnom tužilaštvu Republike Srpske dati danas u popodnevnim satima.

- Prema našim spoznajama, Gudurić se cijelo vrijeme skrivao na teritoriju BiH, a nama se jučer obratio putem odvjetnika Balabana koji je dogovorio njegovu predaju - izjavio je Pena.

Prema njegovom mišljenju Gudurić nije prelazio granicu sa Srbijom, jer se vjerojatno bojao kriminalnog podzemlja u Beogradu koje je kontrolirao Sreten Jocić, organizator Pukanićevog ubojstva.

Pena nam nije mogao otkriti sadržaj Gudurićevog iskaza, kao ni potvrditi moguća nagađanja o njegovom pokajništvu. U zločinačkoj organizaciji koja je ubila Ivu Pukanića i Niku Franjića, Gudurić je zauzimao položaj neposrednog atentatora, budući da je u blizini redakcije Nacionala čekao sa pripremljenim snajperom, u slučaju da žrtve ne poginu od eksplozije.

Gudurić je kao 24-godišnji član kriminalne skupine optužen u Srbiji za teška djela razbojstva počinjena tijekom 2004. i 2005. u Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Srbobranu.

Mete su im bile benzinske crpke, kladionice, zlatarne i trgovine, a prema tvrdnjama tužiteljstva Srbije ukupni plijen im je iznosio 2,2 milijuna srpskih dinara.

Gudurić je svojedobno studirao pravo u Novom Sadu. Na odsluženju kazne zatvora u Sremskoj Mitrvoci 2006. Gudurić se zbližio s Robertom Matanićem.

Odvjetnik Nenad Balaban, preko kojeg se Gudurić predao policiji kontroverzni je banjalučki krivičar, i raniji predsjednik Okružnog suda u Banjaluci. U ožujku prošle godine nepoznata osoba mu je zapalila vrata odvjetničkog ureda. U to je vrijeme Balaban zastupao Aljošu galića i Dragana Cvijovića, osumnjičene za napad na Aleksandra Trninića inspektora Centra Javne Sigurnosti Banjaluka.

- Znam da ovaj podmetnuti požar policija neće nikad riješiti - izjavio je tada Balaban, aludirajući da počinitelji dolaze iz redova policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:14