PODUZETNIK KAO BANKOMAT BEZ DNA

Tajkun Marijan Primorac: Sanader je bio bog i batina, kupio sam mu prvi blindirani BMW

Suočen s dokazima, Primorac je brzo sve priznao. Je li se i on sam okoristio ‘suradnjom’ sa Sanaderom, intenzivno se istražuje
 CROPIX

ZAGREB - U ranim poslijepodnevnim satima 31. prosinca prošle godine poznati hercegovački poduzetnik Marijan Primorac telefonski je pozvan na razgovor u Državno odvjetništvo u Zagrebu. Od tog neočekivanog telefonskog razgovora na Staru godinu za tajkuna s makarskom adresom, po kazivanju njegovih poznanika, ne prestaju iznenađenja: iz DORH-u su, naime, inzistirali da unatoč tomu što je do proslave dolaska Nove godine ostalo tek nekoliko sati smjesta dođe u Gajevu ulicu, gdje je sjedište USKOK-a.

Kada je pak posve zatečen iznenadnim pozivom Primorac stigao u DORH, nakon kraćeg uvodnog razgovora odveli su ga u sobu predviđenu za ispitivanja u kojoj je svaka njegova riječ zabilježena kamerom i sve što je rekao postalo je dokaz u postupku.

Tada je Primorac napokon saznao zašto je tako žurno pozvan na ispitivanje. Istražitelji USKOK-a i DORH-a u prethodnim su istražnim radnjama, naime, saznali da je Marijan Primorac svojim novcem 2004. kupio prvi automobil marke BMW za premijera Ivu Sanadera , pa su sada željeli od njega dobiti potvrdu tog otkrića.

Iznenađeni tajkun

Suočen s dokazima koji su prikupljeni, Marijan Primorac nije imao kud: odmah je priznao da je doista on osobno 2004. platio oklopljeni BMW za Ivu Sanadera. U to vrijeme premijer je imao na raspolaganju službeni automobil u vlasništvu MUP-a, ali iz nekog razloga Sanader se, tvrde svjedoci, nije želio u njemu voziti.

Zbog toga je, na iznenađenje Primorca, zatražio da mu baš on kupi blindirani BMW sive boje. Taj automobil bio je isti kao onaj koji je četiri godine poslije kupio Robert Ježić .

Ta su se dva poklonjena automobila, jedna Primorčev, a drugi Ježićev, jedva razlikovala. Sitna razlika je u izvedbi donjeg dijela maske na kojoj se nalaze svjetla za maglu. Malo tko je mogao uočiti tu razliku.

Zbog toga što Ivo Sanader i Marijan Primorac nisu bili u nekim posebno dobrim odnosima, prijatelje hercegovačkog tajkuna zanimalo je zbog čega je pristao kupiti premijeru tako skup poklon?

Dodatne usluge

Kažu da se Primorac branio riječima: “Pa on je bio bog i batina u državi, tko bi se usudio odbiti njegov zahtjev. Puno je načina da vam napravi štetu ili da se osveti”.

Među Primorčevim prijateljima sada se može čuti da je upravo takav odnos Primorca prema njemu ohrabrio bivšeg premijera da se ne zaustavi samo na poklonu vrijednom barem četiri milijuna kuna.

Prema informacijama Jutarnjeg, nakon poklonjenog BMW-a Sanader je u nekoliko navrata tražio od Primorca da mu preda veće iznose novca u kunama i devizama! Tako je, navodno, upravo na Sanaderovo izravno traženje Primorac u nekoliko navrata dao tadašnjem premijeru nekoliko stotina tisuća kuna i više stotina tisuća eura. U ovome trenutku ne postoje dokazi da je Primorac od Sanadera na neki način “naplatio” činjenicu da mu je kupio BMW od gotovo 4 milijuna kuna i donio još oko 2,6 milijuna kuna u gotovini.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Kaznu mu smanjili jer je iz 'dobre obitelji'

ZAGREB - Marijan Primorac, poznatiji po nadimku Prndelj, u vrijeme kad je kupio Sanaderu BMW bio je suočen sa sudskim postupkom svom sinu. Ivan Primorac, upravljajući BMW Z3, u Makarskoj je 2002. izazvao nesreću u kojoj su poginule dvije srednjoškolke, koje su stajale na nogostupu. Primorac mlađi, koji je tada imao 17 godina, stoga nije posjedovao vozačku dozvolu, u raskrižje je uletio brzinom od 93 km/h, što je dvostruko brže od dopuštenog.

Tijekom suđenja vozač je bio na slobodi, gdje je dočekao prvostupanjsku presudu - 2,5 godine zatvora, što je polovica maksimalne kazne. Premda je u travnju 2003. splitski Županijski sud poništio tu presudu i, posve mimo običaja, oduzeo predmet sutkinji Luketin, potkraj iduće godine novo je sudsko vijeće također odlučilo da Ivan Primorac mora iza rešetaka na 2,5 godine. No, nekoliko mjeseci poslije stigla je nova presuda koja je skandalizirala javnost - Primorcu je kazna smanjena za 6 mjeseci uz obrazloženje da”dolazi iz obitelji društveno prihvatljivog ponašanja”. Sin moćnog tajkuna kaznu je odslužio u zatvoru otvorenog tipa kod Pule, a ravnatelj ga je nagradio ranijim otpustom - nakon 22 mjeseca postao je slobodan čovjek. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 18:48