SANADEROV AUTO

DORH traži od BMW-a: Vratite Hrvatskoj 300.000 eura iz crnog fonda ili nam dajte novu limuzinu

Bavarska tvornica, tvrdi USKOK, dva se puta naplatila. Prvo od Roberta Ježića, a drugi put novcem iz crnog fonda
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Zahvaljujući” bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i njegovoj ljubavi prema BMW-ima, došlo je do spora između hrvatskih institucija i poznatog bavarskog proizvođača automobila.

Vratite novac, oko 300.000 eura, ili vratite “HDZ-ov” BMW serije 7, ukratko bi se mogao sažeti zahtjev državnog odvjetništva RH koji je prošle godine upućen BMW grupi.

Naime, radi se o blindiranom BMW-u naručenom za bivšeg hrvatskog premijera koji je, kako je USKOK utvrdio u svojim istragama, plaćen dva puta. Vozilo je najprije koncem 2008. godine, kako ga USKOK tereti, platio Sanaderov prijašnji prijatelj, suvlasnik Diokija Robert Ježić. Isti automobil početkom 2009. godine, prema optužnici u slučaju Fimi Medije, platio je još jednom HDZ i to iz tzv. crnog stranačkog fonda.

Nijemci šute

Dakle, računica DORH-a je poprilično jednostavna. BMW AG je za isto vozilo primio dvije uplate od po približno 300.000 eura. Stoga je dužan, smatraju u hrvatskom tužiteljstvu, ili vratiti novac ili umjesto toga isporučiti vozilo odgovarajuće vrijednosti. Kako neslužbeno doznajemo, bavarska korporacija još nije dala nikakvo očitovanje o zahtjevu iz Hrvatske. BMW Grupa nije dala odgovor ni na upit po tom pitnaju, koji im je između Božića i Nove godine upućen iz Jutarnjeg lista.

Cijela priča oko Sanaderova BMW-a, bolje rečeno Sanaderovih BMW-ova nije tako jednostavna. Jer, radi se o ukupno tri vozila.

Prvi, neblindirani BMW 740 kupljen je 2003. godine. Drugi, koji je službeno bio namijenjen protokolu Olimpijskih igara u Ateni, kupljen je 2004., a treći, dva puta plaćeni, naručen je 2008. godine. Vozila su nabavljana izravno iz Njemačke.

Kako se doznalo tijekom istraga koje je USKOK pokrenuo protiv Ive Sanadera, već onaj drugi BMW 745 LI tipa 767, kupljen 2004. godine plaćen je ilegalno. “Crnu” donaciju od 300.000 eura za to vozilo dao je makarski poduzetnik Marijan Primorac, čiji je sin u listopadu 2003. jureći u skupocjenom BMW-u Z3 usmrtio dvije šesnaestogodišnje djevojke, Anu Andrijašević i Katu Erceg.

Primorčev poklon

Primorac je to i ispričao u svom iskazu tužiteljstvu, ne navodeći izravno kakve mu je protuusluge Sanader tada ponudio. No, presuda Primorčev sinu, koja je donešena na splitskom sudu, izazvala je niz kontroverzi u javnosti.

Bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić potvrdio je da su sredstva koja je donirao Primorac otišla u Njemačku, a istu verziju dao je i Anđelko Gavranović koji je osobno izvršio gotovinsku uplatu za BMW. Prema prikupljenim podacima, taj je BMW iz Bavarske isporučen HDZ-u početkom 2005. godine kada je i registriran.

Tadašnji predsjednik Vlade RH Ivo Sanader koristio je to vozilo kao službeni automobil otprilike tri godine. A onda se odlučio za novi BMW, praktično istog vanjskog izgleda. Ponovno je pronašao donatora. Ovoga puta radilo se o riječkom tajkunu, njegovu tadašnjem intimusu Robertu Ježiću. Ježićevim poduzećima iz sastava Dioki grupe trebala je jeftinija struja, a Sanaderu novi BMW.

USKOK je u istrazi oko ispruke jeftine struje Diokiju prikupio dokazni materijal iz kojeg proizlazi da je Ježićevo plaćanje automobila bivšem premijeru uslijedila nakon dobivanja povlaštene struje iz HEP-a.

Navodno je Ježić najprije pokušao ishoditi dodatne popuste na već dobivenu povlaštenu tarifu struje kod tadašnjeg direktora HEP-a Ivana Mravka, a kada u tome nije uspio, obratio se Sanaderu. Nakon što je taj zahtjev stigao od premijera, Mravak je pristao, tako da je HEP na isporukama struje Diokiju, prema optužbi USKOK-a, izgubio 6,3 milijuna kuna.

Početkom 2009. godine, Mravak također po Sanaderovu nalogu, kako je sam ispričao istražiteljima, daje Diokiju HEP-ov zajam od 15 milijuna kuna.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:18