ODVJETNIK ČEDO PRODANOVIĆ TRAŽI:

'Šimonoviću, vi trebate utvrditi odgovornost sutkinje Kršul'

Sudski vještak za telekomunikacije tumači kako je policija neprofesionalno forenzički obradila Pukanićev IPhone
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - U ime redakcije Nacionala njihov zastupnik, odvjetnik Čedo Prodanović, napisao je pismo ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću, u kojemu traži da se ustanovi kako je točno došlo do toga da prijepis privatnih SMS poruka postane javan .

Zaštita maloljetnika

Prodanović tvrdi da je sutkinja Kršul prekršila članak 36. Ustava, koji jamči slobodu i tajnost dopisivanja. Također smatra da je, ako je već odlučila izvesti taj dokaz iako za to nije bilo osnove, s toga dijela rasprave trebala isključiti javnost, i to radi iznošenja osobnih i obiteljskih prilika te zaštite žrtve i malodobnika jer su u prijepisu i poruke koje je Pukanić razmjenjivao s kćeri Sarom. Smatra da je sutkinja povrijedila i članak 8. Europske konvencije o ljudskim pravima, koji štiti osobnost, privatnost i slobodu dopisivanja. Ministar Šimonović, u slučaju da utvrdi odgovornost sutkinje Kršul, mogao bi je prijaviti Državnom sudbenom vijeću.

Kontest objavljenih SMS poruka iz mobitela Ive Pukanića u političkim, medijskim i društvenim krugovima poprimio je različita tumačenja.Uz te, postoji i onaj tehnički dio u kojemu ima nekoliko nelogičnosti.

Neprofesionalni program

Jedna od njih je da je jedna poruka s Pukanićeva iPhonea, koji nema mogućnost odgođenog slanja poruka, poslana više od mjesec dana nakon eksplozije u Palmotićevoj 23. listopada 2008. u 18.27 sati. Ta je poruka bila poslana Pukanićevoj kćeri.

- Iz zapisnika objavljenog u medijima očito je da policija nije koristila forenzički program za pretragu mobitela, kao što je to uobičajeno u telekomunikacijskim vještačenjima, nego su pretragu mobitela obavili komercijalnim programom Tansee iPhone Transfer SMS, koji omogućava uređivanje podataka ili mijenjanje njihova sadržaja. Taj je program namijenjen za osobnu uporabu i nije profesionalni alat namijenjen vještačenjima - rekao je Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikaciju, tehniku i metodologiju.





Manipulacija porukama

IPhone je policija našla još na očevidu u desnom džepu jakne pokojnoga Ive Pukanića. Nedvojbeno je da je policija znala SIM broj Pukanićeve kartice jer je tako mobitel otključan. Da je korišten forenzički program, iz memorije telefona povukle bi se sve poruke neovisno o pošiljatelju. Ovako ostaju otvorene mogućnosti manipulacije porukama.

Od vještaka sutkinja Ivana Kršul tražila je da se pribave i podaci s kojih su baznih stanica komunicirali.

- Nije nam jasno zašto to već nije učinjeno. Nama je u interesu da se služimo svim raspoloživim podacima, a to bi trebalo biti u interesu i tužiteljstvu - rekao je Rajko Mlinarić iz braniteljskog tima Slobodana Đurovića.

Ogranak Udruge hrvatskih sudaca Županijskoga suda u Zagrebu ustvrdio je da sutkinja Kršul nijednom mediju nije dostavila ispis SMS poruka stoga nije odgovorna.

Navodi i da je suđenje otvoreno za javnost, a stranke su mogle predložiti isključenje javnosti.





Ostojić: Ako treba, mijenjat ćemo i zakon

ZAGREB - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ocijenio je da je javno objavljivanje SMS poruka Ive Pukanića koje nisu vezane uz istragu o njegovu ubojstvu opasan presedan koji zadire u ljudska prava.

- Članovi Odbora jednoglasno su mi dali podršku u stavu da se radi o opasnom presedanu koji zadire u ljudska prava. To je nedopustivo u smislu zaštite građanskih i ljudskih prava u Hrvatskoj i dodatno kažnjava žrtvu - rekao je SDP-ovac Ranko Ostojić, predsjednik Odbora, nakon sjednice zatvorene za javnost.

Ostojić je rekao da je Odbor spreman, bude li potrebno, inicirati izmjene zakona koje bi ubuduće onemogućile takvu praksu. Očekuje da će nadležne institucije, u prvom redu Državno odvjetništvo, utvrditi ima li u ovom slučaju elemenata kaznenog djela. Veronika Rešković









Anto Nobilo: Sutkinja je autonomna u odluci. Smatram da je poruke koje nemaju nikakve veze s postupkom trebalo izdvojiti i ti se zapisi nisu smjeli naći u spisu.

Jasna Novak: Sudsko vijeće odlučuje hoće li nešto uvrstiti u dokazni materijal i u tome je sutkinja autonomna. Pitanje je etike onih koji daju i objavljuju te materijale.

Branko Šerić: Ako je sudac ne procesno pogriješio, to će očitovati u žalbi. Ako je namjerno pogrešio, za to je predviđena odgovornost.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:26