SUD VS. MINISTAR

'Dajte nam sudnice pa ćemo moći sami rješavati predmete'

Ministar pravosuđa je predstavnicima HUP-a najavio niz mjera za koje tvrdi da će ubrzati sudske postupke. Suci, međutim, nisu optimistični
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Podržavamo reformske mjere ministra pravosuđa Šimonovića , ali tražimo da nam se za njihovu provedbu osigura odgovarajući radni prostor, potreban broj ljudi i zakonska podloga - rekla nam je zamjenica predsjednika Visokog trgovačkog suda i glasnogovornica te sudske institucije, sutkinja Nevenka Baran.

‘Bit će još gore zbog krize’

Zanimalo nas je naime što o ministrovim reformskim mjerama na trgovačkim sudovima misle sami suci.

O važnosti trgovačkih sudova za gospodarstvo govori podatak da je na njima (na 13 prvostupanjskih i Visokom trgovačkom sudu RH) u ovom trenutku blokirano ukupno 40 milijardi kuna. Tolika je naime procijenjena ukupna vrijednost sudskih predmeta koji na čekaju na rješavanje, a njih je u travnju ove godine prema najnovijim podacima Visokog trgovačkog suda 41.590 (23 posto od ukupnog broja neriješenih predmeta). Od toga 12.215 predmeta čeka rješavanje pred Visokim trgovačkim sudom, a ostalih 29.775 na prvostupanjskim trgovačkim sudovima.

Ivan Šimonović: Novčana kazna umjesto zatvora

Oko 9500 sudskih sporova pokrenuto je prije 2006., dakle traju dulje od tri godine. Stanje s neriješenim predmetima će se, upozorava sutkinja Nevenka Baran, pogoršavati jer jer gospodarska kriza drastično povećala priljev novih predmeta na trgovačke sudove.

Porasli parnični postupci

Samo u prva četiri mjeseca ove godine broj stečajnih postupaka na prvostupanjskim trgovačim sudovima povećan je za 22 posto, a broj parničnih postupaka za 68 posto. Zanimalo nas je kako se u ovu pesimističnu statistiku uklapaju ministrove reformske mjere.

Što suci Visokog trgovačkog suda misle o ministrovoj najavi da taj sud treba natjerati da sam rješava predmete umjesto da ih vraća na ponovno odlučivanje prvostupanjskim trovačkim sudovima?

- Mi, suci - tvrdi zamjenica predsjednika Visokog trgovačkog suda Baran - tu mjeru pozdravljamo, ali za njezinu provedbu moramo imati sudnice u kojima ćemo održavati ročišta jer ih u zgradi Visokog trgovačkog suda sada nemamo.

Visoki trgovački sud je naime sud bez sudnica, a suci svoj posao obavljaju u kabinetima.

Da bi Visoki trgovački sud mogao provesti zacrtane reformske mjere, uz sudnice se, tvrdi sutkinja Baran, mora povećati broj sudaca sa sadašnjih 27 na čak 66.

Zagreb najgori

Međutim, s obzirom na pojačani priljev novih predmeta u recesiji, sudaca nedostaje i na prvostupanjskim trgovačkim sudovima, i to čak 54 suca, a stanje je najkritičnije na zagrebačkom Trgovačkom sudu na kojem bi broj sudaca, tvrdi naša sugovornica, trebalo povećati dvostruko. Šimonovićeve mjere, međutim, predviđaju smanjenje broja prvostupanjskih trgovačkih sudova sa sadašnjih 13 na samo 4: zagrebački, splitski, riječki i osječki.

‘Nije istina da mi premalo radimo. Ne dižite normu’

Ministar Šimonović najavljuje i povećanje sudačke norme.

- To teško možemo prihvatiti jer su norme sudaca trgovačkih sudova već sad visoke i jedva se borimo s onim što imamo. Norma suca Visokog trgovačkog suda je 170 bodova godišnje. Veliki stečajni predmet, primjerice stečaj Name ili neke banke, ima i po 4000 stranica, a sudac tijekom stečajnog postupka može donijeti i više od 1000 različitih rješenja. Takav golemi predmet ulazi u normu tek kad je gotov - objašnjava sutkinja Baran. Pri tome, kaže, u sudačku normu ne ulazi niz poslova koje sudac trgovačkog suda obavlja, poput sudjelovanja u pripremama zakonskih tekstova, tipkanja svih pismena jer na tgovačkom sudu nema daktilografa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:05