OSUMNJIČEN ZA MITO

PREOKRET NA SUĐENJU Pokajnica spasila splitskog suca: ‘Ja sam uzela 10.000 eura’

Gabrijela Soldo, koja se nagodila s USKOK-om, na zadnjem ročištu rekla je da novac nije dala splitskom sucu
 Joško Šupić / Cropix

U samoj završnici suđenja splitskim sucima Robertu Pešutiću i Anti Unkoviću na Županijskom sudu u Rijeci zbog primanja mita i zloporabe položaja i ovlasti došlo je do preokreta koji bitno olakšava Pešutićevu poziciju, kao i poziciju Gabrijele Soldo, optužene da je bila posrednica u davanju mita.

Naime, nakon što je Soldo, iznoseći svoju obranu, priznala da 10.000 eura za spas Renata Hitela, kojemu se sudilo za iznudu, nije dala Pešutiću već da ih je zadržala za sebe, točka koja se odnosi na to djelo za Roberta Pešutića prekvalificirana je iz primanja mita u zloporabu položaja i ovlasti.

Gjde je još 3000 eura?

Pešutić će se tako na ročištu u ponedjeljak ponovno očitovati o krivnji, a dobit će priliku pred sutkinjom Ikom Šarić iznijeti obranu vezanu uz taj dio optužnice. Soldo je u suzama tvrdila da Pešutić nije ništa kriv.

- Svojom glupošću i nepromišljenošću Pešutića sam uvukla u neprilike da se mora opravdavati - rekla je Gabrijela Soldo, priznajući da je od jednog odvjetnika čula da će Hitel ionako biti oslobođen pa je mislila da će joj novac ostati a da ništa ne učini. Bez 10.000 eura optužba za mito ostaje na Nadi Karin koja je Pešutiću, kako je navela u svojem svjedočenju, dala 3000 eura kako bi kod Unkovića ishodio oslobađajuću presudu za njezina muža Roberta Klarića.

‘Svi lažu’

Njezinu optužbu Pešutić je pokušao diskreditirati tvrdeći da laže jer se nagodila s USKOK-om. Pešutić je tvrdnjama da je patološka lažljivica pokušao diskreditirati i Vesnu Glavan, koja je tvrdila da mu je platila 500 dolara da oslobodi njezina izvanbračnog partnera, ali ju je sudac, navodno, izigrao i svejedno ga osudio. Ante Unković, kojemu se stavlja na teret da je od Pešutića primio Karininih 3000 eura, apsolutno je negirao te optužbe, a rekao je da je oslobađajuću presudu za Klarića donio na temelju dodatnih dokaza iskazanih u predmetu na čije provođenje ga je uputio Županijski, odnosno drugostupanjski sud u Splitu.

Jedini dokaz protiv Unkovića je telefonski razgovor s Pešutićem, gdje mu on govori “tebi ću dati ovi dar”, dodajući da o tome nikome ne govori. Obojica tvrde da se radilo o igrici koju mu je Pešutić dao kao rođendanski poklon za sina, a tajnost je tražio s obzirom na to da se rođendan, zbog smrti u Unkovićevoj obitelji, obilježavao u koroti, bez darova.

Posljednji je obranu iznosio četvrtooptuženi Gordan Bičak, inače bivši saborski zastupnik HNS-a, nesuđeni predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza i vlasnik nekoliko propalih tvrtki u Splitu, kojega se tereti da je Pešutića poticao na zloupotrebu položaja.

Zaštita iz Sabora

Kako stoji u USKOK-ovoj optužnici, Pešutić je na traženje Bička, koji je zbog gospodarske prevare pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, odugovlačio s radom predmeta i pozitivno rješavao njegove zahtjeve za zadržavanje izvršenja kazne. Bičak je u svojoj obrani negirao krivnju, tvrdeći da je bio naivan te da su ga izigrali njegov odvjetnik i Robert Pešutić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:32